«Путін, біомаса!», або Нові гоніння на генетику

«Путін, біомаса!», або Нові гоніння на генетику

Укрінформ
Російські шпигуноманія та безграмотність проти наукової відкритості

У радянський час, коли фантастика була рідкісним товаром і штучним, був такий фільм «Через терни до зірок» (1980). Там найяскравіша фраза - коли на чужій планеті у момент катастрофи лиходійському карликові-олігарху кричать: «Туранчокс, біомаса!». Розваг тоді було мало - впевнений, що невисокий 28-річний кадебіст на цей фільм теж ходив. Звідти, видно, і виник у нього цей жах, що проявився на початку поточного тижня.

Путінська фраза про біоматеріал різних російських етносів, який збирають підступні іноземці, швидко розійшлася на меми та жарти. Безглуздя вислову була настільки очевидним, що відповідні добірки зробили не тільки доволі незалежні видання на зразок Newsru.com. Такою же добіркою відзначилася і надлояльна після звільнення колишньої команди Лента.ру.

Були, проте, в російській пресі, і не тільки пресі, й інші види реакції. Не менш, а може, і більш божевільні, ніж путінська фраза. Взагалі дивна річ. Путін сказанув в понеділок вдень, а по-справжньому тема розкрутилася і почала юзатися тільки у вівторок, але зате вже зранку і до пізньої ночі («Вечір з Соловйовим»). Трохи розповімо про це божевілля.

МАЯЧНЯ ЗАКОНОТВОРЧОСТІ

Насамперед, варто ознайомитися з реакцією гебіста. Прошу любити і жалувати - Олександр Михайлов, генерал ФСБ, втім, у відставці. Але це навіть і краще: він вільніше і розкутіше говорить те, що в тих російських гебістов, які ще при владі, в голові.

«На заході багато говорять про так звану «загадкову російську душу». Але це нематеріальна субстанція. А ось біозразок відкриває шлях до впливу на тіло... Якщо хтось має намір перевести війну в площину генетики і впливати на противника на клітинному рівні, то для протилежної сторони збір біоматеріалів може обернутися колосальними втратами... Вважаю, що заява нашого президента має стати серйозним попередженням американцям. Адже ми теж не лохи і здатні провести аналогічні дослідження. І далеко не факт, що вони залишаться переможцями, якщо дійде до справи».

Александр Михайлов, генерал ФСБ / Фото: https://arbatovagidepar.livejournal.com
Олександр Михайлов, генерал ФСБ / Фото: https://arbatovagidepar.livejournal.com

Тут, звичайно, більше за все вражає «адже ми теж не лохи». Але також раджу запам'ятати і наступне «ми здатні провести аналогічні дослідження».

Далі - вище. Це вже слова людини, наділеної хоч якоюсь владою. Заступник голови комітету Ради Федерації з оборони Франц Клиінцевич.

«Я не стверджую, що йшлося безпосередньо про підготовку біологічної війни проти Росії. Але її сценарії, безсумнівно, розробляються. Як кажуть, раптом виникне необхідність. Застереження президента Росії прозвучало дуже вчасно. Відповідні служби на Заході повинні знати, що ми в курсі їх інтересу. Нехай не ображаються ті, хто займається цією роботою на території Російської Федерації».

Клінцевич не гебіст, а людина армійська. Але замполіт, і тому все ж близький до гебе. Просто дивно, як схоже ці глибокі уми міркують про суть генетичної зброї (якої не існує, бо вона в сучасному перемішаному світі неможлива в принципі). «Адже не секрет, що є раси, які гинуть в певних умовах» (Михайлов). «Також не секрет, що той чи інший етнос по-різному реагує на біологічну зброю». (Клинцевич).

Але підсумок підбив, взявши вищу ноту підлабузництва, перший заступник голови комітету Держдуми з освіти і науки Геннадій Онищенко. За його словами, закон про біологічну безпеку Росії не просто розробляється в уряді, а в грудні вже повинен бути внесений до Держдуми.

Геннадий Онищенко / Фото: ТАСС
Геннадій Онищенко / Фото: ТАСС

Зацініть - ось що значить вишкіл і дисципліна, навіть крутіше, ніж у ФСБ або політвідділі. Адже Онищенко - колишній головний санлікар РФ. І раніше, бувало, тільки Грузія щось зробить не так, а Геннадій Григорович вже знайшов в «Боржомі» шкідливу хімію. Тільки-но Молдова провиниться, а в її винограді вже цвіль. Тільки голландці зноровляться, а Онищенко вже тицяє в обличчя свіжих жучків з імпортних тюльпанних цибулин.

Президент Росії ледь-ледь встиг сказати якусь дурню, як виявилося, що ця нісенітниця не тільки має велике значення, але вже найближчим часом буде законодавчо оформлена.

ПІДСТУПНИЙ ЗАХІД: ВІД ЗБОРУ ОБЛИЧ ДО ЗБОРУ БІОМАСИ

На жаль, залишилося малопоміченим, у відповідь кому президент РФ сказав про підозрілі біоматеріали. Нагадаю. І зайти доведеться здалеку.

Игорь Борисов / Фото: http://president-sovet.ru
Ігор Борисов / Фото: http://president-sovet.ru

У День пам'яті жертв політичних репресій Путін вирішив зібрати у себе засідання президентської Ради з прав людини. І ось слово отримав Ігор Борисов, член РПЛ з розвитку громадянського суспільства і прав людини. Як колишній член Центрвиборчкому РФ він відповідає в РПЛ за вибори. Особа ця доволі одіозна, достатньо сказати, що Борисов шанувальник сурковської ідеї «суверенної демократії». Ба більше, він розвинув цю ідею, заявивши про «електоральний суверенітет». Борисов визначає цю хрінь, як «право суверенних держав організовувати свої електоральні процедури відповідно до національних та історичних особливостей законодавства». У перекладі простою мовою це означає звернення до цивілізованого співтовариства: «Ідіть до біса! Як захочемо, так і проведемо вибори, як захочемо, так і порахуємо».

На зустрічі з Путіним Борисов сказав таку парадоксальну річ, що, виявляється, в Росії «ситуація з недовірою [до виборів] (і перш за все до Центральної виборчої комісії) сходить нанівець». Ха!

Також Борисов відкинув всі математико-статистичні підрахунки, які переконливо показують, коли, як і наскільки зробили приписок на російських виборах: «Спробу описати математичною моделлю соціальну поведінку виборців, ми вважаємо, неможливою». Ха-ха!

Ну і ось найбільш шикарна заяву, яка вразила президента. Борисов обурився, що занадто часто трансляцію відеокамер під час виборів дивляться з-за кордону: «Питання: для чого така кількість інтересантів дивиться наші вибори і проводить відеозапис фактично обличчя людини і як він далі буде використовуватися з урахуванням тих технологій, які сьогодні існують? Тобто особисто я стурбований тим, що обличчя моїх співгромадян потрапляють до чужих рук, і незрозуміло, як і для яких цілей вони там будуть».

Тут навіть сміятися не виходить. Ні, ну ви уявляєте це безумство: кого і навіщо можуть цікавити зняті з копійчаних відеокамер каламутні, погано видні зображення людей, що прийшли на вибори? Мільйонів людей? Які бази, якою потужністю комп'ютери потрібні для обробки і зберігання цієї інформації. І головне навіщо? Але справа Борисова - виявити пильність.

А Путін підхопив ідею, розвинувши її в бік «Туранчокс, біомаса», яка, очевидно, його останнім часом сильно турбує: «Обличчя ще що, а ви знаєте, що біологічний матеріал збирається по всій країні, причому по різних етносах і людях, які живуть у різних географічних точках Російської Федерації?»

Думаю, Борисов не чекав такого успіху. Але в підсумку одна його боязка шпигуноманія викликала до життя іншу шпигуноманію - настільки ж безглузду, що посіла величезний простір в російському інформаційному полі.

Але давайте все ж розглянемо історію по суті. Хоча б для того, щоб уникнути плутанини, яка тут трапляється.

НОВІ ГОНІННЯ НА ГЕНЕТИКУ

Щойно Путін зробив свою заяву, тут-таки пригадали, що ще в липні Russia Today підняла галас про те, що на американському сайті держзакупівель Federal Business Opportunity, військово-повітряне відомство США («Командування з підготовки і навчання в повітрі») розмістило замовлення на купівлю 12 зразків РНК і 27 зразків синовіальної оболонки (виробляє необхідну для роботи суглобів синовіальну рідину): «Усі зразки свіжозамороженої синовіальної оболонки здорової людини і рибонуклеїнової кислоти здорової людини повинні бути російської/європеїдного походження».

Отже, розбираємося - що за замовлення, навіщо? Я тут, м'яко кажучи, не фахівець. Але головне - конкурс не засекречений. А навіщо, хтозна... Може, у ВПС проходять дослідження, як працюють суглоби у пілотів різного походження за підвищених навантажень. Може, проходять якісь імовірнісні аналізи при дослідженні певних останків (гарячих щось точок з участю росіян зараз багато). Може, ще щось. Головне - повторюся, конкурс дуже обмежений і абсолютно відкритий.

Дмитрий Песков / Фото: ТАСС
Дмитро Пєсков / Фото: ТАСС

Однак Пєсков у вівторок уточнив, що його шеф мав на увазі не цю стару історію, яку вже підняли на щит. Ні, Путін про інше говорив: «Ця інформація по лінії спеціальних служб Росії. Дійсно, деякі емісари ведуть таку діяльність, представники неурядових організацій і інших органів. Такі випадки були зафіксовані, і у спеціальних служб, природно, у президента ця інформація є».

Зверніть, до речі, увагу на згадування НУО. При нагоді стане - можна буде додатково наїхати на неурядові організації.

Якщо ж говорити по суті, тут все набагато простіше. Історія абсолютно банальна, хоча і високотехнологічна. Науки про людину, такі, як антропологія, етнографія, після розшифровки генома отримали нові потужні методи вивчення. З'явилася можливість вивчати походження, змішання різних етносів, шляхи їх руху у просторі і часі.

І ось яка, виявляється, тут ситуація. Її роз'яснив директор компанії Genotek (саме обвинуваченої у зборі біоматеріалів) генетик Валерій Іллінський. Головне - збір біологічного матеріалу населення РФ потрібний для вивчення генетичного різноманіття різних етносів. масштабні дослідження на цю тему проводяться в США. За словами вченого в Росії є два центри, в Москві та Петербурзі, які займаються збором біоматеріалів різних народів РФ і відправляють їх колегам-коллабораторам в США. Детальніше про завдання.

«Основна мета цих досліджень, судячи з тих публікацій, які з'явилися за останні роки, полягає у вивченні генетичного різноманіття різних етносів в Росії, в пошуку відмінностей між ними, в тому числі і того, які хвороби їх вражають, і в описі цих відмінностей», - пояснює Іллінський. Він запропонував зацікавленим почитати торішню велику спільну публікацію на цю тему (з російської сторони писали два відомих генетика, які брали участь у зборі біоматеріалів). У статті розкривалися відмінності між 100 різними етносами, що проживають в Росії і за її межами.

Різниця між Росією і США в тому, що США виділяють кошти для подібних досліджень, а Росія - ні. «Було б набагато корисніше, якщо б такі дослідження проводилися в Росії, тим більше що ніщо не заважає їх здійснювати в тих же обсягах, які характерні для американських проектів... В Європі такі дані публікуються у відкритому доступі фактично одразу після проведення досліджень, і у нас в країні вони теж зазвичай бувають доступні для скачування з мережі. Загалом, важко гадати, з чим пов'язане це небажання ділитися інформацією», - робить сумний висновок, він же прогноз, науковець.

А тепер згадаємо про «ми здатні провести аналогічні дослідження» з першого розділу - пам'ятайте, генерал ФСБ так сказав. Ні, виявляється, не здатні. Єдине, на що здатні - заважати вести наукові дослідження, причому загальнолюдського значення, іншим.

І це показує прірву між нормальним світом, нормальним науковим світом з його обміном інформацією - і Росією, якою правлять безграмотні спецслужбісти, прагнуть обнести її парканом від світу. А в результаті - смішать і лякають світ цими, по суті, новими гоніннями на генетику.

Олег Кудрін. Рига.

Карикатура Сергій Йолкін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-