Шведські ЗМІ вийшли на слід хакерів-здирників з Росії

Шведські ЗМІ вийшли на слід хакерів-здирників з Росії

Укрінформ
Анонімна група хакерів, чия діяльність, імовірно, координується з російського Санкт-Петербурга, розіслала е-поштою понад 1,6 млн листів, оформлених у вигляді послань від шведської телекомунікаційної компанії Telia і поштового оператора PostNord.

Про це повідомила шведська громадська телемовна компанія SVT, яка в результаті витоку отримала доступ до бази даних кіберзлочинців, передає DW.

"Відкриття такого листа і перехід за доданим до нього посиланням призводить до блокування комп'ютера користувача, за зняття якого викрадачі вимагають викуп", - йдеться в повідомленні.

Журналісти інформаційної передачі компанії - SVT Nyheter - спільно з авторами розслідувальної програми Uppdrag granskning вийшли на слід інтернет-здирників.

Читайте також: Польща заявляє, що відбила спрямовану на Україну хакерську атаку росіян

За даними репортерів, виявилися зараженими комп'ютери в 31 країні, включаючи Швецію, Австралію, Польщу, Іспанію, Італію, Туреччину та Індію. Розмір викупу в більшості випадків коливається від 4 до 6 тисяч шведських крон (близько 410-620 євро), перерахувати його пропонується в біткоїнах.

Оскільки сума відносно невелика, "багато хто швидко її виплачує", пояснив один з опитаних журналістами постраждалих, який проживає в Стокгольмі.

До висновку про те, що за злочинами стоять хакери, пов'язані з Росією, автори розслідування дійшли, аналізуючи отримане в результаті витоку листування вимагачів, яке "ведеться російською". Йдеться про банківські рахунки, заражені комп'ютери та обсяг коштів, які вдалося заробити в результаті кібернападів.

Крім того, SVT стверджує, що використовувана злочинцями "програма шифрування посилає спеціальний ключ на сервер в Росії". IP-адреса, з якої координується діяльність хакерів, також "управляється з підключення в центрі Санкт-Петербурга", пояснюють журналісти.

На початку жовтня The Wall Street Journal з посиланням на джерела повідомила про те, що хакери, які працюють на уряд Росії, викрали секретні дані про кіберзахист Агентства національної безпеки (АНБ) США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-