У Росії та Криму продовжують купувати ПЗ Microsoft в обхід санкцій

У Росії та Криму продовжують купувати ПЗ Microsoft в обхід санкцій

Укрінформ
Російські державні компанії, а також підприємства в окупованому Криму закуповували програмне забезпечення Microsoft в обхід західних санкцій.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на дані сайту держзакупівель РФ.

«Російські державні компанії та організації, а також підприємства в Криму купували програмне забезпечення, вироблене Microsoft Corp, незважаючи на санкції, що забороняють фірмам, які базуються в США, укладати з ними угоди, свідчать офіційні документи», - йдеться в повідомленні.

Уточнюється, що «придбання через тендери, зареєстровані в системі держзакупівель, вказують на прогалини у забезпеченні іноземними урядами та компаніями дотримання американських санкцій, введених проти Росії через анексію українського Криму в 2014 році».

Читайте також: Microsoft з'ясовує, чи купувала Росія політичну рекламу в Google

Загалом підсанкційні організації закупили не менше п'яти тисяч продуктів Microsoft на загальну суму понад 60 мільйонів рублів. Серед замовників такого програмного забезпечення - концерн «Алмаз-Антей», що виробляє зенітні комплекси «Бук», і Головдержекспертиза, яка бере участь у створенні моста через Керченську протоку. Обидві компанії придбали продукти Microsoft з відкритою ліцензією, яка вимагає розкривати всі реквізити покупця.

У всіх випадках поставки здійснюються через третіх осіб. Неназваний представник однієї з компаній, що перепродують ПЗ, розповів, що «якщо сьогодні вимкнути всі програмні продукти Microsoft в Криму, відсотків дев'яносто економіки Криму просто зупиниться».

«Алмаз-Антей», як зазначає Reuters, купував серверне програмне забезпечення через ТОВ «Системний софт», заявлене в якості офіційного партнера Microsoft. У Microsoft заявили, що вивчають питання про постачання своїх продуктів в обхід санкцій.

Санкції проти російських юридичних осіб почали вводити в 2014 році після захоплення Криму і розв'язання збройного конфлікту на сході України.

«Алмаз-Антей» потрапив під санкції, бо він виробляє озброєння, що постачається бойовикам на сході України. У 2017 році суд Євросоюзу ухвалив, що до введення санкцій не мав відношення той факт, що вироблений концерном комплекс «Бук» був використаний проти громадянського «Боїнга», збитого в 2014 році.

Влітку 2017 року німецький концерн Siemens вже оголошував, що його турбіни обманом поставили в Крим в обхід санкцій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-