Команда OSIRIS розшифрувала посмертний знімок з

Команда OSIRIS розшифрувала посмертний знімок з "Розетти"

Фото
Укрінформ
Аналіз останніх радіосигналів з "Розетти" несподівано допоміг вченим отримати фотографію місця посадки на комету Чурюмова-Герасименко, отриману з висоти всього в 18 метрах від поверхні.

Про це повідомляє РІА "Новости".

"Раніше ми вважали, що останньою була та фотографія, яку "Роезтта" передала за секунди до падіння в регіоні Саіс, де зараз покояться її останки. Пізніше, ми почали аналіз телеметрії, що зберігалася на наших серверах, і з великим подивом помітили, що в них може бути "заритий" ще один знімок", — розповів Хольгер Сіркс (Holger Sierks) з Інституту вивчення сонячної системи в Геттінгені (Німеччина), один з творців камери OSIRIS на борту "Розетти", - повідомляє сайт ЄКА.

Як розповідає Сіркс, "Розетта" протягом своєї роботи передавала дані не регулярно, а у вигляді особливих пакетів даних, кожен з яких містить приблизно 4 кілобайти даних. В середньому, кожна фотографія, яку отримував зонд, займала приблизно 25 кілобайт, і тому операційна система "Розетти" ділила їх на шість частин перед відправкою на Землю.

Програма, що аналізувала сигнал на Землі, сповіщала наукову команду "Розетти" про наявність нової фотографії тільки тоді, коли вона отримувала всі шість пакетів даних і відновлювала знімок. Тому, якщо навіть "Розетта" зняла ще один знімок і передала п'ять із шести пакетів, вчені не могли впізнати того, що в їхніх руках був майже повна фотографія.

Як виявили Сіркс і його колеги, "Розетта" встигла передати на Землю приблизно половину пакетів фотографії, отриманої з висоти 18 метрів від поверхні комети. Ці пакети, як відзначають планетологи, були організовані таким чином, що їх втрата не призвела до зникнення половини знімка, а до втрати його якості.

Читайте також: Останній день "Розети": сьогодні зонд "поховають" на кометі

Використовуючи спеціальні алгоритми відновлення таких неповних фотографій, європейські астрономи змогли відновити цей знімок і використовувати його для уточнення положення тієї точки, де зараз спочиває зонд. Її площа, як відзначають дослідники, складає всього один квадратний метр, що є рекордом не тільки для "Розети", але і всіх міжпланетних станцій в цілому.

Після успішної посадки "Філі" на поверхню комети в листопаді 2014 року і реалізації всіх основних завдань місії "Розети", керівництво ЄКА прийняло рішення продовжити місію до вересня 2016 року і завершити її посадкою "Розети" на поверхню комети.

Фото: © ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-