У Карпатах відновлюють обсерваторію: перший етап вже завершили

У Карпатах відновлюють обсерваторію: перший етап вже завершили

Укрінформ
На горі Піп Іван в українських Карпатах завершився перший етап відновлення астрономічно-метеорологічної обсерваторії - реконструйовано рятувальний пост, який відтепер працюватиме цілий рік. 

Про це повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки. 

Надалі триватиме відбудова інших приміщень обсерваторії, які використовуватимуть для наукових досліджень, йдеться в повідомленні.

«Без оновлення рятувального пункту ми не могли приступити до відновлення решти приміщень. Натепер створені усі належні умови для роботи гірських рятувальників, які цілодобово чергуватимуть тут цілий рік. Рятувальний пункт також дозволить підвищити рівень безпеки серед туристів у Карпатах», - відзначив заступник міністра освіти і науки Роман Греба.

Читайте також: Українські астрономи відкрили галактику з унікальною "зірковою колискою"

Наступним кроком стане відновлення метеорологічного центру обсерваторії. Наразі в будівлі створюють та укріплюють перекриття між поверхами, ремонтують дах тощо. Усі приміщення обсерваторії також планують обладнати блискавкозахистом, щоб забезпечити належні умови для встановлення наукового устаткування.

Ззаначається, що проект з відновлення обсерваторії реалізується Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника спільно з Варшавським університетом. Після реконструкції студенти обох вишів зможуть там проходити практику й проводити наукові експерименти.

Як повідомлялося, астрономічна і метеорологічна обсерваторія на вершині Піп Іван діяла в 1938-1941 рр. Вона розташована на території Верховинського району Івано-Франківської області.

Фото: Burliai

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-