Китайський

Китайський "прорив у науці" заснований на "ефекті Мюнхгаузена" - науковець

Укрінформ
Закон збереження енергії встояв.

Новітній двигун на електромагнітних хвилях, про створення робочого прототипу якого повідомляв таблоїд Daily Mail з посиланням на сюжет китайського телеканалу CCTV2, неможливо збудувати, оскільки прилад порушує закон збереження енергії.

Про це пише Медуза і наводить пояснення фізика Дмитра Мамонтова.

Так звані двигуни без викиду робочої маси, імовірно, мають працювати на «ефекті Мюнхгаузена», описаному в історії про витаскуванні себе за волосся із болота.

«Для того, щоб двигун щось рухав — ракету або літак, — йому потрібно викидати робочу масу. Всі знають, як це працює в ракетних двигунах. Без маси нічого не вийде. В ракеті горить паливо, нагрівається до високої температури і отримані в результаті продукти згоряння з високою швидкістю викидаються в сопла. Чим вище швидкість викиду, тим вища тяга. Але вогонь не є обов'язковим: є іграшка, водяна ракета — працює на тому ж принципі. А без викиду маси — це Мюнхгаузен», - пояснив фізик.

Читайте також: Китайські вчені заявили, що змогли, нібито, "порушити закони фізики"

Видання нагадує, що EmDrive — дуже стара тема для гучних заголовків у ЗМІ. Концепцію такого двигуна запропонував британський інженер Рождер Шойер в 2001 році. З тих пір вийшло кілька експериментальних досліджень, де стверджувалося, що двигун, нібито, здатний розвивати тягу. Однією з найгучніших була публікація групи вчених одного з дослідницьких центрів NASA під керівництвом Гарольда Уайта, робота вийшла у 2014-му (пізніше в агентстві пояснили, що статті не варто надавати занадто великого значення). З тих пір повідомлення про нові дослідження EmDrive з'являлися неодноразово, і кожного разу вчені пояснювали, що всі ці новини не мають серйозних підстав.

Малюнок Pikabu

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-