Смартфони навчать визначати травми мозку

Смартфони навчать визначати травми мозку

Відео
Укрінформ
Вчені з Вашингтонського університету (США) розробляють перший у світі додаток для смартфонів, здатний визначати струс та інші травми головного мозку.

Про це повідомляє "Популярная механика".

"Програма називається PupilScreen і, як повідомляється, може детектувати зміни в реакції зіниці на світло за допомогою відеокамери смартфона і засобів глибокого навчання (підраховують ці непомітні для людського ока зміни)", - наголошується в публікації.

Рефлекс зіниць вже довгий час використовується для діагностики важких черепно-мозкових травм, а нещодавно завдяки новим дослідженням було встановлено, що реакція зіниць на світло може бути корисна і в діагностуванні менш тяжких випадків — і це відкрило нові можливості для обстеження пацієнтів.

Читайте також: Розумний тримач для смартфона: українці зібрали $125 тисяч на Kickstarter

Група інформатиків, інженерів-елетромеханіків і дослідників у галузі медицини з Вашингтонського університету продемонструвала, що PupilScreen здатний визначати випадки сильних травматичних ушкоджень головного мозку. В ході більш масштабного клінічного дослідження пристрій буде перевірятися тренерами (в деяких спортивних іграх черепно-мозкові травми дуже часті — наприклад, в американському футболі), спеціалістами з надання невідкладної медичної допомоги, лікарями та іншими для збору даних про те, які характеристики зіничного рефлексу найбільш корисні у визначенні неоднозначних випадків струсів.

У науковій роботі (вона буде представлена 13 вересня на конференції Ubicomp 2017) повідомляється, що PupilScreen здатний оцінювати рефлекс зіниць пацієнта з такою самою ефективністю, як і пупіллометр, дорогий і рідкісний прилад, що застосовується в лікарнях. Нова система використовує спалах смартфона для стимуляції ока пацієнта і за допомогою камери записує трьохсекундне відео. Потім запис обробляється алгоритмами глибокого навчання. Таким чином, як відзначають вчені, PupilScreen прагне генерувати об'єктивну і клінічно важливу інформацію, яку будь-хто (наприклад, тренер на полі) може використовувати для раннього визначення травми.

Дослідники сподіваються, що протягом наступних двох років вдасться випустити комерційну версію системи.

Фото: Dennis Wise/University of Washington

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-