Викликана трьома спалахами на Сонці магнітна буря накриє до вечора

Викликана трьома спалахами на Сонці магнітна буря накриє до вечора

Укрінформ
Новий потужний спалах, що відноситься до максимального класу X, стався на Сонці. Його пік припадав на 11.00.

Це випливає з графіка сонячної активності Лабораторії рентгенівської астрономії Сонця Фізичного інституту Академії наук (ФІАН), РІА Новини.

"Раніше представник ФІАН повідомив, що на Землі відбувається магнітна буря рівня 4 за 5-бальною шкалою. Сила події приблизно в 10 разів більша, ніж передбачалося. У Канаді, що розташована зараз на нічній стороні Землі, спостерігаються сильні полярні сяйва на високих і середніх широтах. Буря носить планетарний характер", - зазначається в публікації.

Читайте також: На Сонці стався найпотужніший спалах за останні 12 років

За даними лабораторії, серія спалахів розпочалася 4 вересня. Спочатку відбулися п'ять невеликих спалахів класу "М" потужністю в 4-5 балів, потім 6 вересня була спалах класу "X" потужністю 2,2 бала, в той же день трапилася екстремально сильна спалах X9.3. Вчені відзначають, що це — закономірний підсумок змін у сонячній короні за останні три дні. У цей період в результаті взаємодії двох великих груп сонячних плям накопичувалася енергія, що вивільнилася у великому спалаху. Наразі наслідки цього природного явища важко передбачити з достатньою точністю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-