На Сонці стався другий масивний спалах

На Сонці стався другий масивний спалах

Укрінформ
Другий за тиждень потужний спалах на Сонці стався ввечері в четвер, 7 вересня, на наступний день після спалаху балу X9.3, стала найпотужнішою за останні 12 років.

Такі дані наводить лабораторія рентгенівської астрономії Сонця Фізичного інституту ім. Петра Лебедєва РАН (ФІАН), повідомляє ТАСС.

"Згідно з опублікованим лабораторією графіком спалахової активності Сонця, спалах відбувавася в період з 17:20 мск до 17:55 мск. Його потужність фахівці оцінили як Х1.3, де літера "Х" позначає найпотужіший з можливих сонячних спалахів, а цифровий індекс уточнює її інтенсивність. Всього за 7 вересня сталося 11 спалахів класу С і вище", - зазначається в публікації.

Читайте також: На Сонці стався найпотужніший спалах за останні 12 років

Серія спалахів на Сонці розпочалася 4 вересня. Спочатку відбулися п'ять невеликих спалахів класу "М" потужністю в 4-5 балів, потім 6 вересня був спалах класу "X" потужністю 2,2 бала, в той же день трапився екстремально сильний спалах X9.3.

Останній спалах такої сили спостерігався 7 вересня 2005 року. За словами вчених, він здатний призвести до відмов космічної техніки і систем зв'язку, подібні випадки вже зафіксовані в Європі та Америці. Прогнозувалося, що викид сонячної речовини викличе сильну магнітну бурю.

Фото: NASA/Solar Dynamics Observatory (SDO) via Getty Image

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-