У США створили футболку, що провітрюється завдяки бактеріям

У США створили футболку, що провітрюється завдяки бактеріям

Укрінформ
Дослідники з Массачусетського технологічного інституту (MIT) розробили футболку, яка автоматично провітрюється, коли людина починає потіти. Вона працює завдяки бактеріям.

Про це повідомляє "Популярная механика".

"Біоінженер МТІ Вень Ван (Wen Wang) спільно з колегами розробила футболку, зроблену з латексу і оснащену мініатюрними вентиляційними клапанами, які відкриваються і закриваються залежно від того, скільки тепла виробляє організм. Що саме незвичайне, клапани регулюються за допомогою бактерій", - зазначається в публікації.

Бактерії можуть реагувати на вологість, розширюючись, коли вона висока, і стискаючись, коли повітря стає сухішим. Дослідники виявили, що така реакція бактерій має достатню силу, щоб відкрити «пори» футболки. Вчені використовували сінну паличку (бактерію, обнаруживаемую в ґрунті) і створили тришарову тканину з клапанами, що реагують на температуру шкіри. Добровольці носили спеціальні футболки під час пробіжок і їзди на велосипеді; як показало дослідження, клапани починали відкриватися приблизно на п'ятій хвилині тренування, дозволяючи поту випаровуватися і знижуючи температуру шкіри.

Читайте також: Вічний двигун - мрії переходять у реальність

Відзначається, що клапани розташовуються у відповідності з анатомією людини: так, найбільші з них знаходяться в місцях, де організм виробляє найбільшу кількість тепла.

Тепер вченим потрібно зробити футболку, яку можна прати, перш ніж комерціалізувати розробку. У неї також водить взуття зі спеціальними клапанами в підошві.

Фото: Hannah Cohen

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-