Зонд

Зонд "Акацукі" з'ясував, де Венеру штормить найсильніше

Укрінформ
Японським ученим вдалося довести, що вітер має найбільш високу швидкість біля екватора Венери, а по мірі просування до полюсів він слабшає.

Про це повідомляє ТАСС.

"Фахівці Японського агентства аерокосмічних досліджень (JAXA) повідомили, що за допомогою космічного зонда "Акацукі", який в 2015 році був успішно виведений на розрахункову орбіту Венери, їм вдалося виявити відмінності в інтенсивності вітрів на орбіті планети в залежності від широти", - зазначається в публікації.

Найвищу швидкість - близько 90 м/с - вчені зафіксували в атмосфері біля екватора на висоті 45-60 км. Це в десятки разів більше, ніж інтенсивність обертання Венери навколо своєї осі. Вітер несе з собою шар хмар, товщина яких складає близько 20 км. Відбивається від них сонячне світло є причиною того, що яскраве планету добре видно з Землі вранці і увечері в ясну погоду.

Читайте також: NASA відправить на Венеру станції з азбукою Морзе

Про наявність потужних вітрів в атмосфері Венери було відомо і раніше, однак, передбачалося, що їх швидкість скрізь приблизно однакова. Тим не менш японським фахівцям вдалося довести зворотне - насправді у міру просування до полюсів вітер стає менш сильним. Як відзначають в JAXA, це відкриття повинне допомогти розгадати таємницю вітрів навколо Венери, яка вже давно розбурхує уми вчених по всьому світу.

"Акацукі" - перший японський апарат для вивчення Венери, насамперед, її надщільної атмосфери з двоокису вуглецю. Передбачається, що він зможе допомогти знайти розгадку механізму формування там гігантських хмар з сірчаної кислоти і що вирують на планеті ураганів. Для цього апарат має шість різних приладів спостереження, включаючи п'ять камер, що працюють в різних діапазонах - від інфрачервоного до ультрафіолетового. Вартість проекту становить понад $200 млн.

Фото: NASA/JPL

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-