Науковці створили

Науковці створили "дриль" для ракових клітин

Укрінформ
Молекулярна наномашина легко "пробурюється" крізь клітинну мембрану, залишаючи пори і приводячи до загибелі клітини.

Про це повідомляє naked-science.

"Нанотехнології обіцяють стати універсальним рішенням, яке не тільки прискорить нові дослідження, але і допоможе перемагати рак, "зламуючи" і "висвердлюючи" мембрани пухлинних клітин. Таку наномашину представила велика команда вчених на чолі з Джеймсом Туром (James Tour) з Університету Райса", - наголошується в статті журналу Nature.

У своїй основі структура цього молекулярного комплексу дійсно повторює звичайну електродриль. Основу становить нерухомий статор, який закріплюється на мембрані "розпірками". Вплив ультрафіолетових променів запускає ротор, і той починає обертатися зі швидкістю 2-3 млн оборотів в секунду, буквально пробуриваясь крізь мембрани клітин і залишаючи відкриті пори.

Лабораторні експерименти показали, що в клітинах тканин нирок людини "в пробірці" такі нанопристрою залишають отвори вже за хвилину, після чого ті гинуть. Більше того, вчені можуть змінювати функціональні групи на статорі наномашини так, щоб ті кріпилися тільки до певних структур на клітинних мембранах. Це дозволяє робити їх виборчими і атакувати тільки певні типи клітин – і це також було продемонстровано в лабораторії, коли пристрої успішно знищили клітини раку простати, але майже не пошкодили звичайні фібробласти мишей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-