Астрономи отримали найдетальніше зображення червоного надгіганта Антареса

Астрономи отримали найдетальніше зображення червоного надгіганта Антареса

Фото
Укрінформ
Група астрономів з Університету Католика дель Норте в Чилі, очолювана Кейчі Онака, використовувала інтерферометр Дуже Великого Телескопа (VLTI) в Паранальській обсерваторії ESO в Чилі для того, щоб картографировать і виміряти рух речовини на поверхні Антареса. На сьогодні це найкраще зображення поверхні і атмосфери зірки, не рахуючи знімків Сонця.

Результати були опубліковані в журналі Nature, повідомляє "Індикатор".

"Вже більш як п'ятдесят років вчені намагаються зрозуміти, чому такі зірки, як Антарес, так швидко втрачають масу на фінальній стадії існування. VLTI — єдиний інструмент, що дозволяє точно виміряти рух газу в розширеній атмосфері Антареса. Розібравшись з втратою маси, ми спробуємо зрозуміти, що стоїть за турбулентним рухом", — сказав Кейчі Онака.

Щоб створити таку карту, астрономи використовували три 1,8-метрових допоміжних телескопа Паранальської обсерваторії та інструмент під назвою AMBER, отримавши окремі знімки поверхні в різних діапазонах інфрачервоного випромінювання. Дані використовували, щоб порахувати різницю між швидкістю газу в атмосфері на різних ділянках зірки і середньою швидкістю руху газу по зірці в цілому. Підсумки досліджень зафіксовані на карті.

Вчені виявили турбулентність і розріджений газ набагато далі від зірки, ніж передбачалося, і прорахували, що цей рух не міг бути викликаний ефектом конвекції — масивного руху речовини, що переносить енергію з ядра зірки до зовнішніх шарів атмосфери. Зафіксоване вченими явище може бути результатом нового, раніше невідомого астрофізикам процесу, який проходить в розширених атмосферах червоних надгігантів, подібних Антаресу.

Читайте також: До Землі летить найбільший в історії спостережень NASA астероїд

"Цю техніку спостереження можна буде використовувати для різних типів зірок, щоб з граничною ретельністю вивчити їх поверхню і атмосферу. Раніше таким чином ми могли вивчати тільки Сонце, — резюмує Онака. — Наша робота виведе астрофізику зірок на новий рівень і відкриє нові горизонти спостереження за зірками".

Фото: ESO/K. Ohnaka

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-