Вчені уклали карту розподілу темної матерії

Вчені уклали карту розподілу темної матерії

Фото
Укрінформ
Дослідники міжнародної групи з вивчення темної енергії (DES) опублікували найдетальнішу на сьогоднішній день карту розподілу темної матерії в нашому Всесвіті.

Про це повідомляє ВВС.

В ході найбільшого в історії проекту подібного роду група вчених досліджувала понад 26 мільйонів галактик.

Складена ними карта допоможе вченим зрозуміти, з чого складається темна матерія, і більше дізнатися про загадкове явище під назвою "темна енергія".

Як стверджує професор Університетського коледжу Лондона Офер Лахав, який обіймає посаду голови консультативної ради DES, карта допоможе краще зрозуміти загальні принципи функціонування Всесвіту.

Ця карта, на якій відображена щільність темної матерії в різних галактиках, як сподіваються вчені, допоможе зрозуміти природу цього загадкового явища (Тепліші кольори позначають райони концентрації темної матерії)

"Темна енергія і темна матерія є, можливо, однією з головних наукових загадок. Це відкриття викликало великий інтерес у всьому науковому світі, тому що воно може перевернути наші уявлення про Всесвіт. І насправді ми досі не знаємо, що це таке", - каже вчений.

Читайте також: Вчені показали новий супутник "Венера" для відстеження змін клімату

Аналіз руху зірок і галактик змушує припустити, що у Всесвіті присутні невидимі частинки, названі вченими темною матерією.

У 1998 році дві групи астрономів виявили, що розширення Всесвіту відбувається з постійним прискоренням (постійна Габбла), замість того, щоб сповільнюватися, як випливало з прийнятої в той час теорії.

Фізики припустили, що це прискорення викликане якимсь феноменом, який вони і назвали темною енергією.

Проведені відтоді дослідження свідчать, що темна енергія і темна матерія становлять 96% Всесвіту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-