«Епоха лазерної зброї»: як фантазери вигадали сенсацію

«Епоха лазерної зброї»: як фантазери вигадали сенсацію

Аналітика
Укрінформ
США випробували високоефективну лазерну зброю. Але зовсім не вперше і, взагалі - все набагато серйозніше

18 липня з’явилась і почала активно розповсюджувалась неправдива – це легко довести - новина, нібито США вперше випробували лазерну зброю. Таке формулювання викликало неабиякий резонанс — в соціальних мережах говорили, що ми стали ледве не свідками зміни епохи, ядерні і взагалі ракети відтепер не страшні і так далі. Але якщо уважно прочитати загальнодоступні статті про лазерну зброю на тій-таки Вікіпедії, то стає очевидно. вся неадекватність подібних настроїв. Та й навіть відкривши першоджерело, сайт каналу CNN, можна зрозуміти, що тут щось не чисто. Чому? Бо якщо дослівно перекласти, заголовок там зовсім інший - CNN стала свідком випробування «антидронівського» лазеру.

Звідки взялись подібні інтерпретації новини CNN — незрозуміло. Хоча якщо дуже постаратись, знайти зв’язок можна. Як приклад, твердження про те, що було випробувано активну лазерну зброю. Тут помилка, адже цей вид зброї не поділяється на активний і пасивний. Досконалі знавці “юкрейніан інгліш”, не знайшовши підтвердження в інтернеті, вирішили запровадити таку класифікацію. Що ж, дякуємо їм за головоломку.

Втім, весь цей “аншлаг”, викликаний гучною заявою, - хороший привід подивитись на сучасний стан розробок лазерної зброї в світі. І не треба заперечувати важливість випробування лазерної установки LaWS на борту корабля USS Ponce. вона є супердешевою у використанні - вартість одного пострілу становить лише 1 долар! Це в сто, тисячу, а то і в десятки тисяч разів дешевше, ніж вартість пострілу не лише з ракетної установки, але й зі звичайної протитанкової гармати. Адже для лазерної установки потрібний лише генератор електроенергії та бойовий розрахунок з трьох осіб. Звісно, вартість самої лазерної установки вражає - 40 мільйонів доларів, але, схоже на те, що в цій колосальній сумі враховані вартість наукових досліджень та розробки.

І все жд таки не варто відкидати твердження, що цей день, 18 липня 2017-го, стане знаковим — точкою відліку масового використання лазерів у військових цілях. Адже зі слів капітана американського корабля, з якого за допомогою лазерної установки було збито безпілотний апарат, USS Ponce - не єдиний у ВМФ США корабель, що обладнаний сучасною лазерною зброєю. А ще це не прохідний етап, тому що вперше озвучені цифри — тепер ми знаємо реальну вартість установки та пострілу. І це дозволяє скласти чітку картину майбутнього лазерного озброєння.

Тож який реальний стан речей з лазерною зброєю у США та в світі?

Випробування LaWS є одним з етапів розвитку, а не “першою в світі лазерною зброєю”?

Розробки лазерної зброї велись в Сполучених Штатах ще з 70-х років минулого століття. А найбільш значущим став 1983 рік, коли президент США Рональд Рейган оголосив програму “Зоряних війн”. Метою програми був захист Сполучених Штатів від балістичних міжконтинентальних ракет. Задля цього в космосі планувалось розміщення системи супутникових станцій, оснащених лазерною зброєю. Розглядався також варіант зі встановлення на космічних станціях спеціальних дзеркал - які б “перенаправляли” лазерні промені, запущені з Землі, прямо на ціль.

Розсекреченої інформації про реальний стан розробок лазерної зброї в США дуже мало. Але те, що доступно широкому колу також дозволяє робити окремі висновки. Лазерну зброю в США розробляють компанії-підрядники уряду. Наприклад, Boeing ще в 2010 році обладнав воєнний літак марки YAL-1, лазерною установкою потужністю в 10 кВт. Пізніше, в 2014 році , такий лазер був успішно випробуваний — вразив кілька дронів в складних погодних умовах. Проте не з літака, а з поверхні землі. Інформації про випробування лазерної зброї саме з літака наразі немає.

Компанія Lockheed Martin, яка також є підрядником уряду Штатів, в березні 2017 року випробувала лазер потужністю в 60 кВт. Але також з наземної установки. Варто згадати, що керівництво цієї компанії ще в 2015 році зробило гучну заяву щодо лазерної зброї в США. За словами директора відділу розробки систем спрямованої енергії Пола Шеттака, “технології лазерної зброї вже достатньо розроблені та надійні, і військові можуть озброїтись ними в будь-який момент. Відтепер бойові лазери можуть бути встановленні на будь-яку платформу, чи це машина, чи корабель, чи літак.”

Натомість інформації про лазерну зброю в інших країнах значно менше. Наприклад, Китай — відомо лише про два “екземпляри” лазерних установок. Перший, Silent Hunter, був протестований в 2016 році і має потужність в 50 — 70 кВт. Але він має дальність “пострілу”лише кілька кілометрів. Тобто збивати дрони та безпілотники, або нищити якісь наземні цілі він в змозі, а балістичні міжконтинентальні ракети, навіть по прямій траекторії – це обов’язкова умова для можливості використання лазерної зброї - напевно що ні. Відсутня інформація і про його випробування. Також в наявності у Китаю є комплекс Low Altitude Guard II, “земля-повітря” і призначений для атаки на безпілотники з землі. Але його потужність менша за Silent Hunter - 30 кВт.

Інформація про китайську лазерну зброю була зібрана з виставок, на яких ця сама зброя демонструвалась. Тож в експертів виникло запитання про реальний стан розробок Китаю, якщо установки такого масштабу вони відкрито демонструють на виставках? Відповіді на це питання, через всім зрозумілі причини, поки що немає.

Що може і чого не може лазерна зброя

Випробування американцями лазерної зброї вимагає звернути увагу до її переваг над усіма іншими видами зброї. Спробуємо їх сформулювати:

1. Швидкість. Неймовірно швидко, практично моментально, променем енергій, який нагрівав поверхню мішені до температури в 1000 градусів, безпілотник було розплавлено у повітрі. Цей проміжок часу людське око просто не здатне зафіксувати. Тобто дістатись з одного материка на інший «заряд, через систему ретрасляторів (не забули про лише прямолінійну траекторію) зможе за лічені секунди? За інформацією CNN, в 50 тисяч разів швидше за міжконтинентальні балістичні ракети, які можуть “транспортувати” навіть ядерні боєголовки. Звісно, ця сама система ретрансляторів – справа надскладна, але то – наступний етап. Але для «ближнього бою» - лазер це уже – надпотужна зброя.

2. Точність і незалежність від зовнішніх умов. Порівняно з тими самими Градами та гарматами, лазерна зброя виглядає суперуніверсальною. Завадити потрапити точно в ціль тепер може лише людина, яка безпосередньо робить постріл. За словами капітана корабля, що проводив випробування, Кріса Уелса, “Ми не турбуємося через вітер, через дальність дії, ми не хвилюємося ні через що інше.”

3. Непомітність. Якби ми не знали про тестування лазерної зброї, ми б точно повірили в магію - безпілотник згорів сам. Керуючий випробуванням цієї системи Кейл Хьюз пояснює: “вона (зброя) діє в невидимій частині електромагнітного спектру, так що ви не бачите променя, вона не створює ніяких звуків, вона повністю беззвучна і неймовірно ефективна в тому, що робить”. Тепер як мінімум на цей час, розвідка противника не зможе зафіксувати, звідки була здійснена атака.

Втім, ще раз нагадуємо, лазерна зброя не є абсолютною. Про один з мінусів ми вже сказали двічі: траєкторія лазерного променю — рівна пряма. Це не дозволяє лазеру безпосередньо вразити ціль, якщо вона знаходиться за горизонтом. А якщо на шляху у променя є певні об’єкти, то він неодмінно знищить саме них, а не ціль. Простіше кажучи, захиститись від лазерної зброї можна не інакше як встановити перепону між лазерною установкою, що випускає промінь, та ймовірною ціллю удару.

Підсумовуємо. Лазерна зброя має безліч переваг над іншими засобами ведення війни. В свою чергу, випробувана з борту корабля USS Ponce установка LaWS має важливі переваги, які ставлять її на вищий, порівняно з попередніми зразками, рівень. Нова епоха 18 липня 2017 року не почалась, але ця дата, безперечно, її наблизила.

Віталій Рябошапка, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-