Експерт: за підготовкою

Експерт: за підготовкою "білих" хакерів Україна - серед світових лідерів

Укрінформ
Україна не застрахована від чергової кібератаки, і впоратися з її наслідками можна лише спільними зусиллями державних структур і бізнесу.

Так сказав, відповідаючи на прес-конференції на запитання кореспондента Укрінформу про загрозу чергової кібератаки, керівник IT-компании Protestmaster, що діє в Харкові, Микита Книш.

"Не виключено, що нещодавня наймасштабніша в світі кібератака, вектором зараження якої стали програми бухгалтерського обліку і електронного документообігу, повториться: 100-відсоткового захисту бути не може. В Україні вона "поклала" найбільші банки і супермаркети, сильно постраждав малий і середній бізнес. Ми не були готові до такої атаки: у нас немає відповідної "тривожної кнопки", що дозволяє миттєво оцінити кібератаку і вжити заходи. Вирішення проблеми вимагає спільних зусиль держави і бізнесу, тобто, вкладення грошей і інтелекту. Бізнес має вкласти гроші, а за рівнем підготовки "білих" хакерів Україна займає позиції, що лідирують в світі", - зазначив Книш.

За його словами, необхідні термінові заходи: "Збиток від останньої кібератаки, яка не має кордонів, становить, за різними оцінками, від 1 до 8 млрд доларів".

"Що стосується джерела кібератаки, то конкретних доказів проти Росії немає. Проте, логічно міркуючи, саме Росія як країна-агресор могла бути зацікавлена в зборі інформації, у тому числі як розвідданих", - додав Книш.

Читайте також: Новий вірус атакував уже 14 мільйонів смартфонів на Android

Як прозвучало на прес-конференції, завдяки тому, що в Харківській області більше уваги приділено питанням кібербезпеки, вона постраждала від кібератаки 27 червня - 10 липня менше тієї ж Полтавської області: у Харкові зареєстровано 87 звернень в кіберполіцію, в той час, як в Полтаві - вдвічі більше.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-