Науковці розкрили секрет міцності давньоримського бетону

Науковці розкрили секрет міцності давньоримського бетону

Укрінформ
Дослідникам вдалося розкрити таємницю давньоримського бетону, який вже багато тисячоліть не піддається руйнівній дії стихій.

 Результати дослідження опубліковані в журналі "American Mineralogist", повідомляє ВВС Україна.

Науковці просвітили зразки з давньоримського пірсу рентгенівськими променями високої потужності і з'ясували, що давні римляни зводили прибережні мури з каміння за допомогою бетону, який складався з вапна і вулканічного попелу. Вулканічні елементи вступали в реакцію з морською водою, і конструкція ставала міцнішою.

Під час дослідження зразків приморських стін учені з'ясували, що бетон давніх римлян містить рідкісний мінерал - тоберморіт алюмінію. На їхню думку, ця зміцнювальна речовина кристалізувалася у вапні, коли давньоримський розчин виділяв тепло під дією морської води.

Після детальнішого аналізу зразків прибережних стін за допомогою електронного мікроскопа стало відомо, що у складі бетону також міститься пористий мінерал, що називається філіпситом.

Дослідники стверджують, що ці кристали проростали під тривалою дією морської води, зміцнювали бетон і запобігали появі тріщин.

Читайте також: Британці за допомогою лазера ORION відтворили в лабораторії супернову

На думку науковців, це відкриття може стати поштовхом для розробки екологічніших будівельних матеріалів.

Проте кілька факторів ускладнюють відродження давньоримського цементу. Один з них - це брак необхідної вулканічної породи. Окрім того, точний рецепт римської суміші не зберігся. Щоб повністю відновити формулу давніх римлян експериментальним шляхом, потрібні довгі роки.

Фото: JP OLESON

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-