Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Коли вас ламає nation state - спецслужба ворожої держави

Коли вас ламає nation state - спецслужба ворожої держави

Блоги
Укрінформ
Нехай цей без перебільшення трагічний досвід стане всім нам уроком

Про піар. Ось приблизно так треба повідомляти про те, що вас зламали. Але трошки раніше.

Взагалі, коли вас ламає nation state, тобто спецслужба ворожої держави або інспірована нею проксі-група, дуже важко спершу розібратися в ситуації, зробити правильні висновки, та зважено вибудувати повідомлення про інцидент. Ви не експерти з кібер-безпеки, аналізувати інциденти - не ваша робота. Ви хочете просто робити свій бізнес: створювати програму, підтримувати веб-сайт, продавати в'язані капелюшки в інтернеті. І тут трапляється ось таке. Чи будете ви готові? Відповідь майже завжди буде негативна. Отже не стидайтеся запитувати та кликати на допомогу.

Але якщо робите щось важливіше за веб-крамницю, наприклад, ви довірений постачальник ПЗ тисяч компаній по всій країні, – варто замислитися над тим, як ворог може скомпрометувати довіру ваших клієнтів. Ця довіра робить вас елементом критичної інфраструктури. Якщо зараз читаючи ці рядки ви впізнаєте за ними свою компанію – саме час перевірити, чи не розташовані у вашій інфраструктурі кібер-імпланти, смикнувши за які ворог розпочне наступну масштабну кібер-атаку на Україну. Піар-повідомлення про такий інцидент повинне бути підготовлене та узгоджене заздалегідь та лежати у письмовому столі Генерального директора. А план реагування на інцидент повинен бути підготовлений, доведений до відома всього персоналу, та відпрацьований до автоматизму під час регулярних навчань.

Українські компанії ще не знайомі з інцидентами такого класу, тому змушені проходити цей шлях вперше. Нехай цей без перебільшення трагічний досвід стане всім нам уроком. І напевно головне: ваш бізнес здатен пережити такий злам. Це траплялося з Google, RSA, Sony та ще десятками приватних компаній. Більшість із них вийшла з інцидентів оновленими та більш захищеними, а отже – переможцями.

Бережіться.

Влад Стиран

FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-