Штучний язик навчили відрізняти справжнє віскі від сурогату

Штучний язик навчили відрізняти справжнє віскі від сурогату

Укрінформ
Хіміки з Гейдельберзького і Гронінгенського університету розробили гібридні датчики для оцінки віскі.

Про це пише "Популярная механика".

"Щоб визначити сорт віскі, штучному «язику» не потрібні дорогі спектрометри, а результати, за твердженням розробників, цілком порівнянні у точності й достовірності з результатами, отриманими за допомогою мас-спектрометрії", - зазначається в публікації.

Штучний «язик» вміє розрізняти 33 сорти віскі, визначати регіон походження напою, фортеця, інтенсивність смаку, односолодовий віскі або купажований, а також витримку.

Прилад є полімерною матрицею з зелених флуоресцентних білків (GFP) та інших органічних полімерів (полиарилэнэтиниленов, ПА). GFP і ПА припиняють світитися при контакті з низкою реагентів, що містяться у віскі — наприклад, ваніліном, ванільною кислотою, танінами та іншими речовинами, які переходять у напій з стінок дерев'яних бочок, в яких витримується віскі. Кожен з цих інгредієнтів «глушить» світіння GFP і полиариленетиниленов з різною швидкістю і інтенсивністю.

Кожен сорт віскі має унікальний хімічний склад, тому і патерн загасання світіння для кожного сорту свій. Вбудований в «язик» чіп аналізує інформацію про порядок загасання при контакті з віскі і порівнює її з патернами, характерними для напою, виробленого в різних країнах (США, Ірландії і Великої Британії), і для конкретних марок.

Подібні компактні аналізатори пропонується застосовувати для контролю якості і походження віскі, а в перспективі і інших продуктів, які часто підробляють, зокрема, парфумів і ліків. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-