Діти впізнають людські обличчя ще в утробі - вчені

Діти впізнають людські обличчя ще в утробі - вчені

Укрінформ
Вчені з Ланкастерського університету визначили, що ще ненароджені діти впізнають людські обличчя.

Результати виклали в журналі Current Biology, пише Naked science.

"Автори експерименту застосували 4D-УЗД, що дозволяє бачити об'ємне зображення в режимі реального часу. Як відомо, зовнішній світ проникає в матку через шар материнської тканини товщиною 30 мм. На її стінку проектували зображення, що складаються з трьох точок інфрачервоного світла, розташованих у вигляді трикутника. Одна конфігурація віддалено нагадувала людське обличчя («очі» й «рот»), тоді як іншу спеціально перевернули: в цьому випадку подібності вже не було. Проекцію поміщали так, щоб плід міг її бачити, а потім переміщали в сторону на 5 см зі швидкістю 1 см в секунду. Реакцію ембріонів вивчали за допомогою УЗД. Всього в експерименті задіяли 39 плодів у віці 34 тижнів", - зазначається в публікації.

Фахівці з'ясували, що ненароджені діти частіше повертали голови в бік нормальних «облич», а не перевернутих. Дослідники вважають, що це є вагомим доказом того, що ще в утробі ембріони починають визначати людські обличчя. Якщо б вони просто звертали увагу на все нове, ніякої різниці між реакцією на «правильні» і перевернуті картинки не було б.

Швидше за все, йдеться про схильність до навчання. Особливість сприйняття плоду породжується попаданням на стінки матки візуальної інформації, і перший досвід він отримує ще до народження. Є й інша версія: здатність до розпізнавання осіб може бути вродженою.

Однак слід зазначити, що в матку потрапляє лише червоне світло, і результати експерименту не можуть говорити про те, що ембріон бачить зовнішні предмети через материнські тканини в звичайних умовах.

Отриманий досвід стане в нагоді в клінічній практиці. З його допомогою вдасться краще оцінити стан плода. Вчені також хочуть удосконалити джерела світла і зрозуміти, чи може ще не народжена дитина розрізняти кількість тих чи інших об'єктів. А от проводити такі експерименти в домашніх умовах фахівці не рекомендують, щоб не піддавати плід додаткового стресу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-