Вчені навчили робота не впускати з

Вчені навчили робота не впускати з "рук" чашки, ключі й телефони

Відео
Укрінформ
Вчені з Каліфорнійського університету в Берклі змогли навчити робота людської спритності.

Про це повідомляє Hyser.

"Проблема полягає в тому, що у людей на рівні інстинкту закладене вміння взяти предмет так, щоб не впустити його. У роботів такої здатності немає. У зв'язку з цим вчені використовували концепцію глибинного навчання, що дозволило двом маніпуляторам брати предмети будь-якої форми з точністю до 99%", - наголошується в повідомленні.

Вчені зазначають, що під глибинним навчанням мається на увазі тип автоматизованого навчання, коли комп'ютер отримує великий обсяг даних і вчиться приймати рішення, опрацьовуючи нову інформацію.

У рамках експерименту дослідники створили базу даних контактних точок на 10 000 3D-моделях. Всього в ній налічувалося приблизно 6,7 млн точок. Після цього дані використовувалися для створення нейронної мережі — системи, в якій комп'ютер приймає рішення подібно до людського мозку. Підключили систему до двох маніпуляторів і набору датчиків. Вчені дали установці назву DexNet 2.0.

Спочатку сенсор дивиться на кожен розташований перед ним предмет, після чого нейронна мережа визначає найкраще місце для захоплення предмета.

Таким чином робота навчили не впускати різні повсякденні предмети, наприклад, чашку, ключ, телефон або вилку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-