Суперкомп'ютер кілька місяців створював моделі спіральних галактик

Суперкомп'ютер кілька місяців створював моделі спіральних галактик

Укрінформ
Спіральна галактика - одна з найскладніших систем у Всесвіті - скупчення мільйонів зірок, зоряних залишків, пилу і газу, і все це виром крутиться.

Про це пише сайт Hyser.

Щоб отримати можливість детальніше вивчити спіральні галактики, дослідники з Auriga Project створили масивну комп'ютерну модель, яка зображує утворення спіральної галактики розміром з Чумацький шлях.

Команда використала два суперкомп'ютери - Hornet і SuperMUC. Вони розробили комп'ютерний код, який включає в себе моделі гравітації, зореутворення, газової гідродинаміки, наднових і магнітних полів. Потім дослідники почали моделювати галактики: 30 - у високому дозволі і ще 6 - на дуже високому. На роботу пішло кілька місяців.

Як підкреслюють розробники, раніше при створенні таких моделей виникало багато складнощів. Наприклад, у галактик з'являлися нехарактерні для них опуклості та спини, які астрономами ніколи не спостерігалися. Новий комп'ютерний код мав виправити ці помилки і додати нові елементи в моделі галактик (наприклад, магнітні поля).

Це спрацювало. За допомогою комп'ютерного моделювання вдалося створити спіральні галактики, схожі на ті, які спостерігають астрономи. Розробники сподіваються, що їх система стане базою для вивчення розвитку галактики протягом еонів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-