Шведи створили камеру, яка знімає трильйони кадрів за секунду

Шведи створили камеру, яка знімає трильйони кадрів за секунду

Відео
Укрінформ
Вченими з Лундського університету в Швеції була розроблена камера, здатна знімати зі швидкістю 5 трильйонів кадрів за секунду.

Це дозволить відобразити події тривалістю близько 0,2 трильйонні частки секунди, такі як швидкі хімічні реакції або рух світла, пише портал Tehnot.

"Принцип роботи камери заснований на принципі фемто-фотографії. Об'єкт зйомки "опромінюється" ультракороткими спалахами лазерного випромінювання, після чого сенсори камери вловлюють відбите світло. Кожен світловий імпульс має свій унікальний код завдяки тому, що він проходить через кілька поляризаторів, які пропускають електромагнітні хвилі тільки певної орієнтації", - йдеться в публікації.

Всього в одному записаному "кадрі" міститься чотири зображення, які послідовно вивільнюються за допомогою спеціального алгоритму. Це дозволяє отримати знімки з хорошим тимчасовим дозволом.

Вище можна побачити відео того, як спалах світла проходить шлях, довжина якого дорівнює товщині паперового аркуша. У звичайному темпі це займає всього пикосекунду (одна трильйонна секунди), на відео процес уповільнений у трильйон разів.

Ця техніка застосовується не до всіх природних процесів, однак вона підходить для вивчення деяких, наприклад, вибухів, викидів плазми, турбулентного горіння, активності головного мозку тварин і хімічних реакцій. У перспективі технологія може бути використана у промисловості.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-