У Франції транслюватимуть перші у світі перегони наномобілів

У Франції транслюватимуть перші у світі перегони наномобілів

Фото, відео
Укрінформ
У Франції пройдуть перші в світі гонки молекулярних "наномобілей" на золотій пластині, NanoCars Race, які покажуть в прямому ефірі.

Фактично гонка буде безпілотною, а бій пройде в винахідливості вчених, які створюють транспортні засоби, повідомляє Tehnot

"Кожен гоночний "автомобіль" є складною молекулярною машиною з декількох сотень атомів, причому двигунів в них немає: рух і спостереження за ним забезпечать вузькі потоки електронів скануючого тунельного мікроскопа. Завданням кожного мікроболіда стане покриття 100 нм траси — "наномобілі" рухатимуться по відполірованій золотій пластині паралельними "змійками" з поворотами розміром 20 нм. Хоч автодром і короткий, його проходження займе багато часу: транспортні засоби будуть боротися близько 38 годин", - йдеться у повідомленні.

Головною відмінністю "автомобілів" виступає їх форма, серед учасників є Y-подібний варіант зі Швейцарії та американський майже справжній позашляховик з величезними колесами.

Під кожен нанобезпілотник виділять окрему ділянку на трасі з дорогоцінного металу, при цьому звичних по традиційним гонкам дозаправки або заміни шин не передбачається, але можливий варіант заміни "боліда", якщо потік електронів зруйнує зв’язку в "гоночній" молекулі. Дія відбуватиметься в складних для людини умовах: глибокому вакуумі (10 в –8 ступені паскалів) при температурі –268 градусів за Цельсієм. Переможцем стане той "наномобіль", який першим добереться до фінішу.

Головним завданням NanoCars Race є не поява нового способу заробити тоталізаторам, а популяризувати науку і прискорити прогрес в методах маніпуляції нанорозмірними об’єктами, окремими молекулами і атомами. Цьому посприяють як самі досягнення вчених при створенні нанотранспорта, так і пряма трансляція забігу.

Місцем для змагань стане Центр розробки матеріалів і структуральних досліджень (CEMES) французького Національного центру наукових досліджень (CNRS). З шести фіналістів NanoCars Race в фінальному етапі змагатимуться лише 4 команди, гонка буде транслюватися онлайн на YouTube-каналі і в Facebook. Початок 28 квітня о 10:00 за Києвом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-