Новітні ІТ-технології підвищать довіру до результатів виборів – Охендовський

Новітні ІТ-технології підвищать довіру до результатів виборів – Охендовський

Укрінформ
Голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський вважає, що запровадження новітніх інформаційних технологій має підвищити довіру суспільства до результатів виборів.

Про це він сказав під час міжнародної конференції "Використання новітніх інформаційних технологій у виборчому процесі: виклики, ризики, перспективи", йдеться у повідомленні відділу взаємодії із ЗМІ Секретаріату ЦВК, що є у розпорядженні Укрінформу.

"А загалом, на моє переконання, запровадження новітніх інформаційних технологій в Україні може і повинно стати засобом підвищення рівня довіри суспільства до результатів виборів. Якщо запровадження таких технологій відбуватиметься за широкої дискусії, підтримки всіх зацікавлених суб'єктів та за умови всебічної оцінки потенційних ризиків до прийняття остаточних рішень", - наголосив він.

Відкриваючи захід, Охендовський, зокрема, зауважив, що нинішня конференція має стати черговим кроком в обговоренні ініціатив щодо використання новітніх інформаційних технологій у виборчому процесі, яке ЦВК започаткувала ще торік.

Аби у майбутньому докорінно змінити ситуацію, ЦВК виступає з ініціативою щодо повної комп'ютеризації роботи всіх без винятку дільничних виборчих комісій (ДВК). Це дасть змогу отримувати Комісії відомості про зміст протоколів ДВК про підрахунок голосів виборців одразу після його завершення і безпосередньо з виборчих дільниць.

Координатор проектів ОБСЄ в Україні посол Вайдотас Верба зауважив, що впровадження нових інформаційних технологій у виборчий процес має стати результатом ретельного аналізу існуючого досвіду. При цьому дуже важливо визначити й оцінити переваги, недоліки та можливі ризики їх впровадження.

Схожу думку висловив і директор проекту Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) в Україні Пітер Ербен, зазначивши, що практично всі інформаційні технології, які сьогодні використовуються, пов'язані зі значними викликами. Тож їх впровадження потребує відповідного опрацювання та обережності.

В контексті цього заступник голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко наголосила, що Кодекс належної практики у виборчих справах Венеціанської комісії передбачає, що неодмінною умовою застосування інформаційних технологій у виборах є забезпечення достовірності результатів виборів, довіри до них з боку виборців, а також захищеність відповідних даних від протиправних втручань. Саме тому, за її словами, для Ради Європи дуже важливо підтримувати всі дискусії зацікавлених осіб, що стосуються застосування новітніх інформаційних технологій.

Міжнародну конференцію провела Центральна виборча комісія спільно з Офісом РЄ в Україні,  Міжнародною фундацією виборчих систем в Україні (IFES) та координатором проектів ОБСЄ в Україні 27 - 28 березня у Києві.

У конференції взяли участь делегації центральних виборчих органів чотирьох країн: Грузії, Молдови, Латвії та Литви. Також до роботи в рамках заходу були запрошені представники органів державної влади України та органів місцевого самоврядування, народні депутати України, представники міжнародних організацій, які опікуються організацією та проведенням виборів, міжнародні та національні експерти (провайдери RSM компаній, національних телекомунікаційних та IT компаній), громадські організації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-