Британці навчили дрон приземлятися по-пташиному

Британці навчили дрон приземлятися по-пташиному

Відео
Укрінформ
Вчені з Брістольського університету (Велика Британія) спільно з фахівцями компанії BMT Defence Services за замовленням Міністерства оборони Британії розробили безпілотний літальний апарат, який здатний виконувати м'яку посадку по-пташиному.

Про це повідомляє "Популярная механика".

"Найбільшим недоліком "крилатих" літальних апаратів є те, що вони вимагають злітно-посадкової смуги. Тоді як птахи можуть приземлятися, розмахуючи крилами і розправляючи пір'я, щоб використовувати їх як повітряний тормоз. Якщо навчити безпілотники такого способу посадки, їх можна буде саджати навіть на обмеженій території на зразок вертолітного майданчика або палуби корабля", - зазначається в публікації.

Для цього британці придумали технологію зміни форми крила. Його розділили на кілька секцій, крайні з яких розташовані по краях консолів крила і безпосередньо перед посадкою здатні повертатися під кутом вгору. Відтак аеродинамічні площини встановлюються перпендикулярно напрямку руху і гальмують безпілотник. Фахівці називають такий ефект зривом повітряних потоків і втратою несучої здатності крил.

Режимом посадки апарату керує спеціальна система під контролем алгоритму, що може самонавчатися. Під час випробувань безпілотник виконав близько п'яти тисяч спроб посадки за зразком птахів, причому кожного разу робив це дедалі краще. Британці зроблять ще кілька прототипів «птахоподібних» дронов, але терміни появи технології в серійному виробництві невідомі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-