Астрономи помітили, як руйнується комета Чурюмова-Герасименко

Астрономи помітили, як руйнується комета Чурюмова-Герасименко

Фото
Укрінформ
Аналіз знімків комети Чурюмова-Герасименко, зроблених апаратом Rosetta, показав, що її поверхня змінюється швидше, ніж очікувалося.

Такі дані були отримані на основі порівняння знімків, зроблених зондом Rosetta в 2014 і 2016 роках, повідомляє "НВ" з посиланням на Science Alert.

"Це ті процеси, які ми не могли реально оцінити до місії Rosetta. Зонд дав нам можливість поглянути на комету в надвисокій роздільній здатності протягом більш ніж двох років", - підкреслюють фахівці ESA.

Під дією нагрівання і відцентрових сил ще в серпні 2014 року на перетинці, яка з'єднує дві частини ядра комети, утворилася тріщина. До грудня вона простяглася вже на 500 метрів, а влітку 2016 року паралельно їй з'явилася друга тріщина довжиною до 300 метрів.

Також камери зонда Rosetta зафіксували, як фрагмент вагою близько 130 тисяч тонн змістився приблизно на 140 метрів, причому перед початком цього руху були відзначені викиди речовини з поверхні.

На думку вчених, комета Чурюмова-Герасименко через порівняно короткий час розколеться на два уламки.

Дослідники завжди підозрювали, що поверхня комети буде змінюватися по мірі наближення до Сонця, але вперше вони змогли зібрати істотні докази, що це відбувається - і ці зміни виявилися досить драматичними.

Фото: ESA/Rosetta/MPS

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-