Вчені знайшли докази, що життя на Землі не набагато молодше планети

Вчені знайшли докази, що життя на Землі не набагато молодше планети

Укрінформ
В околицях канадського Квебека знайдені найдавніші сліди мікробів. Їх вік становить близько 4,28 мільярда років, що говорить про появу життя майже відразу після народження планети.

Про це йдеться в статті, опублікованій в журналі Nature, повідомляє РІА Новости.

"Наше відкриття підтримує гіпотезу про те, що життя на Землі з'явилося у гідротермальних джерелах на дні океану майже відразу після того, як планета сформувалася. Швидка поява життя на Землі добре вкладається в інші недавні знахідки, які свідчать про те, що вже 3,7 мільярда років тому мікроби формували цілі пласти осадових порід", - заявив Меттью Додд з університетського коледжу Лондона (Велика Британія).

Додд і його колеги заявляють, що їм вдалося знайти "справжні" сліди життя, що існувало майже стільки ж, скільки і сама планета, вивчаючи породи одного з найдавніших пластів земної кори, що залягають в околицях Квебеку. Цей шар, так званий Нуввуагиттукський зеленокаменний пояс, сформувався як мінімум 3,78 мільярда років тому, однак частки ізотопів деяких довгоживучих радіоактивних елементів вказують на те, що він міг виникнути набагато раніше – 4,28 мільярда років тому, усього через 200 мільйонів років після формування Сонця і Землі.

У цих породах, як розповідає Додд, його команді вдалося знайти безліч незвичайних витягнутих "трубок" довжиною в кілька мікрометрів, заповнених гематитом - оксидом заліза. Структура кристалів у цих трубках, за словами геологів, ідентична відкладам гематиту, які виникають на дні моря у геотермальних джерел, де живуть бактерії, що харчуються залізом і неорганічними сполуками. Поряд з покладами гематиту вчені також знайшли відкладення графіту й апатитів, які зазвичай виникають в результаті розкладання і скам'яніння останків живих істот. І те, й інше, як вважають Додд і його колеги, однозначно вказує на те, що гематит та інші відкладення є продуктом життєдіяльності перших мікроорганізмів Землі. Самі трубки з гематитом, у свою чергу, перебували всередині невеликих порожнистих кульок міліметрового та сантиметрового розміру, які, як вважають дослідники, виникли в результаті виділення газів при розкладанні мікробів після їх загибелі.

"Все це говорить про те, що життя на Землі виникло тоді, коли і Земля, і Марс були придатними для життя і мали океани з води, що ставить перед нами нові цікаві запитання про існування позаземного життя. Тому, ми вважаємо, що на Марсі повинні бути сліди життя в породах, що сформувалися 4 мільярди років тому", - каже Додд.

Фото: Nature

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-