Головний кіберкоп розкрив тонкощі інтернет-афер

Головний кіберкоп розкрив тонкощі інтернет-афер

Відео
Укрінформ
Голова Департаменту кіберполіції Нацполіції України Сергій Демедюк розповів про найбільш поширені злочини в інтернеті. Це були старі перевірені афери, пов'язані з "виграшем" великого призу.

Про це він розповів в інтерв'ю ONLINE.UA.

"Все новеньке — це дуже добре забуте стареньке. Шахрайство як раз і полягає в простому обмані. Чим простіший спосіб обману, тим більше постраждалих виявляється. На сьогодні найбільш популярні злочину — економічного характеру", — підкреслив Демедюк.

За його словами, причина поширення таких злочинів у тому, що "люди збідніли, дуже велика частка населення України — фінансово неспроможна... І тут їм як манна з неба падає "подарунок", про який їх сповіщають за допомогою СМС-повідомлень, дзвінків на мобільний. Іноді шахраї, використовуючи SIP-телефонію, дзвонять навіть на стаціонарний телефон — і це взагалі змушує людей втрачати зв'язок з реальністю", — розповів Демедюк.

Він зазначив, що українці вважають, що "якщо вже на стаціонарний телефон дзвонять — то це вже точно справжня фірма, яка проводить справжній розіграш".

"Нам же давно окрім як для того, щоб провести опитування або зробити офіційне попередження, на стаціонарний телефон ніхто не дзвонить. А тут вам дзвонять і повідомляють про виграш. Якщо знають, можуть ще й назвати прізвище або номер квартири. І ви виграєте" якийсь дорогий "приз" — від машини до квартири", — розповів поліцейський.

При цьому багато громадяни потрапляють в мережі шахраїв через розсилки. "Ви колись десь свої контактні дані залишили або реєструвалися десь - і ці дані потрапляють в загальний доступ. В бази, які використовують шахраї для такого фішингу, тобто вилову потенційних жертв. З мільйона обов'язково знайдеться хоч один, хто "поведеться", — резюмував він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-