Королева Британії відкрила штаб-квартиру Центру кібербезпеки

Королева Британії відкрила штаб-квартиру Центру кібербезпеки

Фото
Укрінформ
Королева Єлизавета II відкрила в Лондоні штаб-квартиру нового національного Центру кібербезпеки (NCSC).

Завдання Центру - забезпечити повноцінний захист Великої Британії від кібератак, а також координувати дії у разі подібних інцидентів, повідомляє ВВС.

"Ми хочемо, щоб Велика Британія стала найважчою мішенню. Ми стикалися з великими розкраданнями особистих даних, вторгненнями представників ворожих держав, збором даних про критично важливі об'єкти національної інфраструктури, і наше завдання полягає в тому, щоб якомога ефективніше з цим боротися", - говорить глава NCSC Кіран Мартін.

NCSC стверджує, що серйозні кібератаки на Британію відбуваються близько 60 разів на місяць, тобто в середньому двічі на добу. За останні три місяці NCSC виявив 188 подібних нападів 2-ї і 3-ї категорій. І хоча нападів першої категорії (найбільш небезпечних) поки виявлено не було, Центр готовий до будь-якого розвитку подій.

Влада Британії стурбована не тільки можливістю того, що хакери можуть зламати інфраструктуру і, наприклад, відключити електростанції, але й тим, що через дії кіберзлочинців населення і бізнес можуть втратити довіру до цифрового сектору економіки.

Особливе занепокоєння спеціалістів викликає Росія, особливо після недавніх повідомлень про те, що вона вдалася до кібератак, щоб вплинути на результат американських президентських виборів.

"По-моєму, Росія істотно змінила свій підхід до кібератак і готова їх застосовувати, що означає, що ми маємо бути до цього готові", - говорить Кіран Мартін.

Німеччина і Франція вже попередили про можливе хакерське втручання з боку інших держав на виборах, що проходять цього року в їх країнах.

Голова NCSC, однак, говорить, що наразі немає жоднихознак того, що демократичний процес у Британії зазнав подібних нападів.

Він додає, що "помітна очевидна тенденція в тому, що стосується російських атак на Захід, на критичні національні індустрії, а також втручання в політичні та демократичні процеси".

NCSC співпрацюватиме з політичними партіями та депутатами парламенту, даючи їм поради, як безпечніше зберігати свої особисті дані.

Британія вже робить контратаки проти комп'ютерних систем в інших країнах у випадках, коли іноземних хакерів неможливо притягнути до судової відповідальності, або ж коли влада іншої країни відмовляється співпрацювати з британською владою.

"У найбільш серйозних випадках у нас є законне право здійснювати напади на інфраструктуру супротивників, інфраструктуру, яку вони використовують для атак проти нас. У найбільш серйозних випадках ми вдаємося до цього методу десятки разів на рік", - сказав Кіран Мартін.

Донедавна за кіберзахист Британії відповідав Центр урядового зв'язку (GCHQ), але представники бізнесу та низки правозахисних організацій звинувачували його в надмірній секретності. 

NCSC також шукатиме слабкі місця у системі захисту комп'ютерних мереж урядових установ, допомагатиме їм боротися з перехопленням електронної пошти і закриватиме десятки тисяч підроблених сайтів, що займаються фішингом.

У листопаді 2016 року уряд Великої Британії оприлюднив п'ятирічний план стратегії національної кібербезпеки, виділивши на це 1,9 млрд фунтів стерлінгів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-