У Києві представили ІТ-сервіси для «зламу» корупційних схем чиновників

У Києві представили ІТ-сервіси для «зламу» корупційних схем чиновників

Укрінформ
П'ять інноваційних антикорупційних ІТ-сервісів представила 9 лютого у Києві команда першого некомерційного інкубатора 1991 Open Data Incubator, що допомагає перетворити тонни відкритих державних даних на реальні стартапи.

Про це повідомляє прес-служба МФ "Відродження", який разом з аудиторською компанією Deloitte та Міністерством інфраструктури є партнером проекту.

"Ці п'ять стартапів презентували технології, покликані забезпечити прозорі процеси управління інфраструктурою країни та допомагають налагодити взаємодію між державними органами влади та громадськістю", - ідеться в повідомленні.

Проект "7 Red Lines" створює сервіс автоматичного моніторингу транспортування залізницею вантажів та пасажирів, що, зокрема, унеможливлює схеми "сірих вагонів".

Проект "Єквиток" - сервіс, який гарантовано забезпечить пасажира квитком на потяг, а за необхідності навіть у кредит, - спрямований на підвищення якості пасажирських перевезень на залізниці.

А контроль якості обслуговування клієнтів створює проект "Розумна країна". Пілотну версію продукту вже запустила "Укрпошта", топ-менеджери якої дізнаються про рівень сервісу компанії, у складі якої 11600 відділень, не від персоналу, а online - від користувачів послугами.

Розробники проекту "8 Kolo" вірять, що в недалекій перспективі штучний інтелект виявлятиме корупційні схеми у владі. Наразі це BigData сервіс, який виявляє публічних осіб з ризиками корупційної діяльності, аналізуючи відкриті дані щодо їх доходів та витрат, а також сумнівні схеми прибутків.

Web-інструмент "Bi Bot" на запитання, як держава витрачає гроші в сфері публічних фінансів, пропонує комплексне рішення - від пошуку інформації про фінансово-господарські зв'язки в бюджетній сфері до аналітики та супроводу судових розслідувань.

"Чиновник не є винахідником, не є людиною прогресу. На прохання вирішити проблему він і досі відповідає: "підготуйте лист". А потім, щоб "дати йому хід", вимагає хабар. Ми не можемо вічно бігати за корупціонерами і викривати схеми. Базова річ - усунути причини корупції. І такі ІТ-сервіси - це готові рішення, як подолати корупційні схеми", - підкреслив міністр інфраструктури Володимир Омелян.

Він запевнив, що запропоновані проекти не залишаться волонтерськими ініціативами, а будуть інтегровані в систему управління відомства. В майбутньому вони стануть успішними бізнес-моделями, які допоможуть трансформувати системи управління вітчизняної галузі.

Менеджер програмної ініціативи "Демократична практика" МФ "Відродження" Лілія Баран зазначила, що фонд готовий підтримати перспективні ІТ-сервіси не лише на стадії розробки пілотних версій, а й у їх подальшій реалізації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-