Акціонери хочуть усунути Цукерберга від управління Facebook

Акціонери хочуть усунути Цукерберга від управління Facebook

Укрінформ
Акціонери Facebook закликають компанію виключити Марка Цукерберга з ради директорів.

Про це повідомляє ITC з посиланням на VentureBeat.

За підсумками останнього кварталу і всього 2016 року компанія Facebook показала вражаюче зростання виручки і чистого прибутку. Здавалося б, акціонери вже точно повинні бути задоволені результатами роботи компанії в цілому та її голови Марка Цукерберга зокрема. Тим не менш, знайшлося кілька впливових акціонерів, які прагнуть виключити Цукерберга з ради директорів компанії.

Вони твердо переконані, що незалежна людина краще впорається з цією роллю, "забезпечивши потрібний контроль за керівництвом компанії, поліпшивши корпоративне управління та затвердивши більш ясний план дій для акціонерів".

За виключення Цукерберга з керуючої ради директорів компанії виступає група інвесторів, які є членами правозахисної громадської організації SumOfUs. Сама організація позиціонує себе як інтернет-співтовариство, яке впливає на світові корпорації з метою їх залучення до відповідальності за низкою глобальних проблем, включаючи глобальні зміни клімату, порушення прав працюючих, дискримінація в різних її проявах, порушення прав людини, корупцію і корпоративне захоплення влади.

У Facebook відмовилися від коментарів по даній пропозиції, але ймовірно компанія опублікує офіційну заяву одночасно з поданням звіту у Комісію з цінних паперів і біржових операцій США в квітні. Це звичайна практика при обробці звернень акціонерів.

Подача цієї пропозиції пов'язана з невдоволенням акціонерів новою структурою акціонерного капіталу компанії, затвердженої в минулому році. На думку незадоволених інвесторів, прийняті зміни призвели до явного зміщення балансу сили на користь Цукерберга.

В ході червневого зборів учасників попросили проголосувати за випуск акцій класу C, щоб Цукерберг міг зберегти контроль над компанією. Голосування пройшло успішно, але один з інвесторів досі оскаржує це рішення в суді, вважаючи його незаконним.

План виник після того, як у 2015 році Марк Цукерберг пообіцяв пожертвувати 99% акційFacebook, що належать йому та його дружині Прісциллі Чан, на "поліпшення світу". Випуск акцій класу C був необхідний, щоб допомогти Цукербергу в досягненні його довгострокових цілей і в той же час надихнути залишитися в компанії якомога довше.

Мабуь, SumOfUs турбують можливі негативні наслідки, а точніше потенційне зниження вартості акцій через те, що занадто багато свого робочого часу Марк Цукерберг проводить поза компанією.

Ліза Ліндслей, що консультує SumOfUs з питань фондового та облігаційного ринків, визнає, що прийняти цю пропозицію на майбутніх щорічних зборах акціонерів буде вельми складно.

Ця резолюція, як і більшість подібних резолюцій акціонерів, носить рекомендаційний характер. Навіть якщо 99% акціонерів проголосують за документ, рада юридично не зобов'язана виконувати його. Заявники розраховують на самих компетентних членів ради, які розуміють, що "нерозумно ігнорувати інтереси інвесторів, які вони відстоюють".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-