Створені за СРСР рентген-апарати пропонують потроху виводити з експлуатації

Створені за СРСР рентген-апарати пропонують потроху виводити з експлуатації

Укрінформ
Державна інспекція ядерного регулювання пропонує здійснити поступовий перехід в Україні на малодозове рентгенівське обладнання й сучасне ефективне лікування онкологічних захворювань.

Це передбачається проектом закону № 5550, що був розроблений інспекцією та вже перебуває на розгляді у Верховній Раді.

«Законопроект №5550 підготовлений, щоб прискорити перехід на використання більш сучасного медичного обладнання, встановлення діагностичних референтних рівнів, що забезпечить проведення оцінки доз, та як результат - призведе до оптимізації опромінення населення під час діагностики та забезпечить в Україні більш ефективне виявлення онкологічних захворювань та їх лікування», - прокоментували у Держатомрегулювання.

Як зазначається, у більшості країн світу вже давно заборонили використання рентгенівських апаратів виробництва 1950-1990 років (в середньому термін використання рентгенівського обладнання складає 7-10 років). Проте, в Україні таке обладнання ще працює.

«До того ж лікарі використовують «табличні значення доз» з урахуванням типу діагностичної процедури, що встановлені в наказі МОЗ № 295 від 18.07.2001 «Про створення системи контролю та обліку індивідуальних доз опромінення населення при рентгенодіагностичних процедурах». У більшості випадків ці «табличні значення доз» не відповідають дійсності», - наголошує інспекція.

Зокрема, проведені вимірювання та розрахунки доз, виконані ДУ «Інститут медичної радіології імені С. П. Григор'єва» у 2008  році в рамках виконання науково-дослідної роботи з визначення стану та проблем радіаційного захисту при використанні ДІВ у медицині, показали, що при проходженні однієї процедури на різних апаратах пацієнти отримують дози, що відрізняються до 125 разів.

У Держатомрегулювання запевняють, що прийняття проекту Закону сприятиме гармонізації законодавства України з законодавством ЄС, міжнародними вимогами та стандартами (МАГАТЕ), що діють в сфері використання ядерної енергії; встановленню єдиних основних норм безпеки для захисту здоров'я населення та осіб, які перебувають під професійним, медичним опроміненням; підвищенню ефективності забезпечення радіаційної безпеки та радіаційного захисту при застосуванні ядерної енергії у різних сферах економіки та безпеки життєдіяльності людини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-