Операції з надрукованими органами обіцяють років за шість

Операції з надрукованими органами обіцяють років за шість

Укрінформ
Дослідники почали вивчати питання, як виростити нові органи з генетичних зразків, при цьому одним з перспективних підходів є метод 3В-друку.

Про це пише The Economist.

Сьогодні багато речей виготовляється за допомогою 3D-принтерів, але зараз такий "біодрук" лишається експериментальним.

Надруковані живі тканини вже зараз продаються для випробування ліків, і наразі очікується, що перша трансплантація таких тканин відбудеться впродовж найближчих років.

Сьогодні ж за допомогою багатьох струменевих друкарських головок можна наносити клітини різного типу разом з полімерами, які допомагають сформувати певну структуру. Можна наносити один шар клітин на інший, таким чином нарощуючи справжню живу і функціональну тканину.

Дослідники у різних місцях світу намагаються експериментувати з тканинами нирок, печінки, шкіри, кісток і хрящів, а також з клітинами крові, щоб підтримувати зразки живими. Вдалося пересадити надруковані вуха, кістки і м'язи тваринам, а також добитися того, щоб ці штучні органи прижилися. Минулого року дослідники з Університету Нортвестерну в Чикаго навіть надрукували функціональні яєчники для миші. Гризун зміг зачати і народити за допомогою штучних органів.

Американстький гігант Johnson & Johnson також переконаний, що біодрук дуже скоро змінить медицину.

Ідея біодруку з'явилася на початку 2000-х років, коли виявилося, що живі тканини можна розпиляти через форсунки струменевих принтерів і при цьому не пошкодити їх.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-