У Харкові відкрили Кімнату високих енергій: «живі» блискавки та оптичні ілюзії

У Харкові відкрили Кімнату високих енергій: «живі» блискавки та оптичні ілюзії

Фото
Укрінформ
Демонстраційну Кімнату високих енергій відкрито в навчальному "ЛандауЦентрі" Харківського національного університету ім.Каразіна.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Оригінальні пристрої - "Котушка Тесли", здатна генерувати напругу до півмільйона вольт, і "Драбина Якова", де між двома довгими мідними електродами виникає електрична дуга, - розмістилися лише на 22-х квадратних метрах цієї дивовижної кімнати. Разом з тим ці пристрої є найбільшим в країні обладнанням для демонстрації законів фізики, розрахованих, у першу чергу, на школярів, у тому числі, молодшого віку. Тут же - засоби захисту: металева сітка, поглинаюча розряд, і скляна перегородка, що оберігає від ультрафіолетового випромінювання. Адже якщо в електромережі - 220 вольт, то на виході напруга котушки - 450 тис. вольт.

Фото: В'ячеслав Мадієвський.

"Перший подібний видовищний експеримент, який демонструє "живу" блискавку і був проведений видатним фізиком сербського походження Ніколою Теслою наприкінці 19 століття, в нашій кімнаті доступний всім, хто цікавиться світом високих енергій. І не тільки: у "ЛандауЦентрі" - 60 експонатів, у тому числі, маятники Максвелла і Ньютона, стенд "Молекулярна фізика", зона світлопереломлювання, знаменита оптична ілюзія "Кімната Еймса", - пояснює директор центру Вікторія Круглова.

За її словами, Кімната високих енергій створена за підтримки харківської IT-компанії Plarium.

Як повідомляв раніше Укрінформ, харківський "ЛандауЦентр" було відкрито у 2014 році, він є першим в Україні приуніверситетським центром інтерактивної науки. До цього дня центр відвідали понад 50 тисяч осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-