Польські хірурги вперше у світі пересадили кисть народженій без рук людині

Польські хірурги вперше у світі пересадили кисть народженій без рук людині

Фото, відео
Укрінформ
Польські хірурги з університетського клінічного шпиталю у Вроцлаві провели операцію з пересадки руки дорослій людині, яка її не мала від народження. Це перша у світі операція такого типу, яка завершилася успіхом.

Про це інформує телеканал tvn24.

“Якщо все завершиться щасливо, то все вказує на те, що ми увійдемо до історії медицини”,- заявив декілька днів після проведення операції Адам Доманасевич - керівник групи хірургів, яка проводила операцію.

Руку 32-річному Пьотру - жителю міста Замосць (південний схід Польщі) хірурги пересадили 15 грудня. На щастя, відторгнення кінцівки не сталося, і пацієнт вже може рухати пальцями.

Як зазначають лікарі, найскладнішим елементом було поєднання частин тіла донора і пацієнта з огляду на різницю у діаметрі артерій. У випадку Пьотра це вдалося зробити на рівні плеча.

Доманасевич поінформував, що його група дуже ретельно готувалася до операції, маючи декілька варіантів дій.

До цього часу долоні пришивали людям, які їх втрачали за трагічних обставин. Натомість, вперше пересаджено долоню людині, яка її не мала від народження. Донором була мертва людина.

За словами лікарів, успішність операції можна буде оцінити не раніше ніж через півроку, коли буде змога порівняти: чи справність руки є кращою за найкращий протез.

Фото: radiowroclaw.pl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-