Вченим вперше вдалося омолодити мишей

Вченим вперше вдалося омолодити мишей

Укрінформ
Вченим вперше вдалося використовувати стовбурові клітини для "омолодження" не окремих клітин і культур, а цілих лабораторних гризунів.

Про це повідомляє Naked Science.

"Автори провели експерименти з мишами, котрі є носіями неймовірно рідкісного спадкового порушення, що викликає прогерію – передчасне старіння. За словами вчених, миші, що пройшли терапію з використанням "часткового перепрограмування" клітин в середньому жили по 24 тижні. Для порівняння, термін життя в контрольній групі мишей з прогеріею склав 18 тижнів", - вказується в статті про результати дослідження, опублікованій в журналі Cell.

Як правило, для цієї мети використовують індуковані плюрипотентні стовбурові клітини (iPSC). Їх отримують зі звичайних клітин організму, "перепрограмовуючи" їх і повертаючи в ранній стан стовбурової клітини, здатної багаторазово ділитися і розвиватися в клітини майже будь-яких тканин і органів дорослого організму. У технології такого "перепрограмування" застосовується спеціальний коктейль сигнальних білків, які активують гени. За створення методу і рецепт "перепрограммирующего коктейлю" японський біолог Сінья Яманака (Shinya Yamanaka) отримав Нобелівську премію, а самі ці білки називають "факторами Яманака".

Крім цього, експериментальні миші продемонстрували поліпшення функціонального стану серцево-судинної системи та інших органів. Аналогічні досліди на здорових мишей також показали підвищення тонусу організму, хоча говорити про збільшення терміну життя у них поки рано. За словами вчених, всі тварини поки живі, і лише час покаже, наскільки такий підхід працює на них. Якщо все піде за планом, він може бути випробуваний на людях вже років через 10.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-