У шматку бурштину в М'янмі знайшли хвіст мініатюрного динозавра

У шматку бурштину в М'янмі знайшли хвіст мініатюрного динозавра

Фото
Укрінформ
В шматку бурштину на ринку в М'янмі знайшли фрагмент оперенного хвоста маленького динозавра. За словами вчених, знахідці не менше 99 млн років.

Опис знахідки і висновки вчених містяться в статті, опублікованій в журналі Current Biology, пише ВВС.

Шматок бурштину діаметром приблизно 3,6 см був відполірований для подальшої ювелірної обробки. Продавець вважав, що в бурштині застиг фрагмент якоїсь рослини.

Мікроскопічний аналіз та комп'ютерна томографія показали, що насправді це хвіст доісторичної тварини.

Подальші дослідження продемонстрували, що хвіст належав не доісторичному птиху, як спочатку передбачалося, а пернатому динозавру.

Виявлений фрагмент складається з восьми хребців - на думку вчених, повна довжина хвоста була щонайменше втричі більшою.

За допомогою хімічного аналізу з'ясувалося, що м'які тканини навколо кісток містять сліди двовалентного заліза - судячи з усього, це були плями крові.

Як відзначають дослідники, місцями пір'я на хвості динозавра, який нагадував мишачий, навіть зберегло свій первісний колір.

Художники уявляють мініатюрного динозавра ось так

Швидше за все динозавр загруз хвостом в смолі і загинув, так як немає ніяких доказів того, що динозаври могли скидати хвости, як це роблять сучасні ящірки.

На думку дослідників, мініатюрний динозавр відносився до підотряду тероподів - двоногих хижаків. Він був розміром з горобця, проте літати не міг.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-