В Амстердамі створили 3D-

В Амстердамі створили 3D-"путівник" по ембріону

Фото
Укрінформ
Співробітники Академічного медичного центру в Амстердамі створили тривимірний атлас розвитку в період від 15-17 до 56-60 дня після зачаття.

Подробиці дослідження опубліковані в журналі Science, повідомляє NakedScience.

"Співробітники Академічного медичного центру в Амстердамі вручну проаналізували і оцифрували близько 15 тисяч гістологічних препаратів (мікрометрових зрізів біологічних зразків) з колекції американського Інституту Карнегі. Автори ідентифікували і промаркували цифровими позначками 150 структур і органів тіла ембріонів, після чого реконструювали їх тривимірні комп'ютерні моделі. Результатом став атлас розвитку в період від 15-17 до 56-60 дня після зачаття", - зазначається в публікації.

Як наголошується, всі моделі були класифіковані за стадіями розвитку і перетворені в інтерактивний формат 3D-PDF (доступний для перегляду за допомогою програми Adobe Reader X або вище).

Завантажити моделі можна з сайту проекту. Атлас дозволяє розглянути як ембріон в цілому, так і його окремі структури, органи і системи. Для наочності вчені вказали розміри ембріона в міліметрах і в порівнянні з долоню дорослої людини. Крім того, атлас містить гістологічні зрізи з описами у форматах Tiff (для IrfanView) і Amira.

Робота над створенням атласу велася з 2009 року. Участь у ній взяла група ембріологів за сприяння 75 студентів.

Фото: S. de Bernadette Bakker et al., Science, 2016

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-