Під поверхнею Плутона вчені NASA знайшли прихований океан

Під поверхнею Плутона вчені NASA знайшли прихований океан

Укрінформ
Під кіркою льоду у так званій області Томбо (відома також як "серце планети Плутон") прихований рідкий океан, який і надає поверхні цього району карликової планети насичений білий колір на фото.

Про це інформує ВВС.

Професор Мартін Сігерт з Імперського коледжу Лондона вважає, що океан під поверхнею Плутона може бути неймовірно солоним і багатим на азотисті сполуки, що - разом з його аномально низькою температурою - різко відрізняло б його від водних мас Землі або супутника Юпітера - Європи.

На відміну від Землі і Місяця, Плутон та його супутник Харон завжди "дивляться" на одну і ту ж сторону одне одного. Астрономи говорять, що два небесних тіла перебувають на одній "приливній осі".

Розробити цю гіпотезу вченим допомогли матеріали, зібрані міжпланетною станцією New Horizons, яка дісталася до небесного тіла у липні 2015 року, а потім попрямувала у пояс Койпера - область Сонячної системи, що тягнеться за орбітою Нептуна.

Рідина може рухатися під поверхнею Плутона через силу гравітації його супутника - і тим самим впливати на позицію планетоїда у просторі.

На фото, які передав космічний апарат на Землю, видно льодовики з рідким азотом. Деякі фахівці вважають, що саме такі рухливі льодовики зміщують центр ваги карликової планети, чим стабілізують її положення у просторі щодо Харону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-