Китай запустив у космос

Китай запустив у космос "екологічну" ракету

Фото
Укрінформ
У четвер, 3 листопада, Китай вперше запустив у космос найпотужнішу ракету-носій "Чжанчжен-5" ("Великий Похід 5") з коли-небудь побудованих в країні.

Про це повідомляє China Daily.

"Китайська ракета першого покоління важких ракетоносіїв, "Чжанчжэн-5", здійснила перший політ у 20.43 в четвер, що наблизило країну до мети будівництва пілотованої орбітальної станції", - йдеться у публікації.

Ракета, 57 метрів в довжину, є найбільшою з усіх, які збиралися в КНР. Вантажопідйомність становить 25 тонн при доставці на ближню орбіту Землі і 14 тонн – на геосинхронную. Вона втілила в собі останні досягнення країни в галузі космічних технологій: оснащена одночасно гасовими двигунами і двигунами на рідкому кисні/рідкому водні, що робить її більш екологічною.

Діаметр центрального блоку ракети-носія вперше збільшено до 5 м. Крім того, для "Чанчжен-5" створена якісно нова система управління, яка відрізняється підвищеним рівнем надійності, запевняють її розробники.

Поява такої ракети є ключовим кроком на шляху Китаю до створення повноцінної орбітальної станції, куди зможе доставляти вантажі, а також для відправки безпілотних апаратів на Марс, оскільки може здійснювати запуски другий щаблі безпосередньо з орбіти.

Орбітальну жилу станцію передбачається почати експлуатувати на регулярній основі в 2018 році, а повністю завершити її створення – 2022. У 2020 КНР має намір відправити супутник до Марса.

Запуск здійснено з космодрому Веньчан у південній острівній провінції Хайнань. За ним спостерігали майже 100 тисяч глядачів.

Фото: China Daily/Xinhua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-