В Україні створили вітрогенератор, ефективніший за традиційні на 5-10%

В Україні створили вітрогенератор, ефективніший за традиційні на 5-10%

Укрінформ
В Україні створили вітряний генератор електроенергії, що виробляє на 5-10% енергії більше, ніж класичний вітряк. Проект був реалізований за підтримки некомерційної стартап-лабораторії DIY Lab Kiev.

Про це кореспондентові Укрінформу розповів автор ідеї, головний інженер проекту Sirocco Олександр Приймак.

"Я винайшов цю панель, думаючи про те, щоб створити просту конструкцію, яку можна встановити на будинок у вітряному місці, щоб енергія вітру не витрачалася даремно. Я також думав про те, щоб не треба було будувати окремо щоглу, щоб встановити на ній вітряк. У цієї панелі більший коефіцієнт перетворення вітряного потенціалу. За розрахунками, він має становити понад 50%. Для порівняння, сучасні добре спроектовані вітряні турбіни з горизонтальним ротором дають коефіцієнт перетворення 40-45%. Потужність 1 м квадратного такої панелі приблизно 350 Вт, панель має площу від 10 метрів квадратних", - сказав Приймак.

Він розповів, що виробництво зосереджено в Луцьку і планується, що всі необхідні деталі максимально закуповуватимуться в Україні.

"Максимум, що ми можемо купувати за кордоном, це неодимові магніти або окремі компоненти електроніки. Решта - в Україні. Моє бачення спрямоване на ринок України, але ми намагатимемося їх просувати і в Європі. У нас є зростаюча потреба в таких пристроях, але серйозних виробників майже немає. Проте в Європі краще розвинені механізми просування зелених проектів", - зазначив Приймак.

За задумом автора, генератор такого типу можна буде встановлювати на віддалених об'єктах, які не мають електропостачання: наприклад, готелях і базах відпочинку в горах. Крім того, такі генератори можна встановлювати у вітряних місцях, а вироблену електроенергію продавати в мережу за зеленим тарифом. 

"Ще одно перевага - це зручність. Панелі мають пласку прямокутну форму, їх зручно кріпити на стіни, встановлювати між будинками, зробити з них огорожу. Зручно зробити суцільну стіну уздовж дороги або узбережжя, де є хороший вітер. Ще один плюс такої панелі в тому, що їх не треба встановлювати в кілька рядів. Це економія місця. Крім того, панелі не дають вібрацій, інфра- і ультразвуків, практично безшумні", - додав автор проекту.

В Україні з липня 2015 року запроваджено нові "зелені" тарифи з прив'язкою до курсу євро. Домогосподарство, яке виробляє електричну енергію на альтернативних джерелах, може продавати надлишки електроенергії у мережу, маючи державні гарантії щодо обов'язкового придбання такої енергії. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-