Астрономи назвали найгіршу для Землі галактичну катастрофу

Астрономи назвали найгіршу для Землі галактичну катастрофу

Укрінформ
Астрофізик Димитра Атри з Інституту космічних наук «Блю Марбл» оцінив можливі втрати Марсом атмосфери в результаті глобальних космічних катаклізмів.

Препринт дослідження опублікований Cornell University Library

Вчений розглянув чотири основні сценарії космічного впливу на марсіанську атмосферу: спалах найближчої наднової, потужний галактичний гамма-сплеск, проходження крізь хмару міжзоряного пилу і сонячний суперспалах. Найбільш згубним для атмосфер планет став би передостанній катаклізм - він призвів би до втрати близько відсотка газової оболонки.

Свої розрахунки вчений навів для Марса. Суперспалах зменшив би його масу на 950 тонн, галактичний гамма-сплеск – на 14 тисяч тонн, потік частинок від наднової (на відстані 30 парсек від планети) – на 32 тисячі тонн і проходження крізь хмару міжзоряного пилу – на 101 мільярди тонн.

Представлені вченим оцінки дозволяють назвати найнебезпечнішу для газової оболонки Землі галактичну подію.

Наведені оцінки автор отримав за допомогою чисельного моделювання методом Монте-Карло, який передбачає використання останніх даних про будову верхніх шарів марсіанської атмосфери, отриманих, зокрема, автоматичною станцією MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN), яка досліджує атмосферу Червоної планети з 2014 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-