Робот-хірург вперше навчився працювати з м'якими тканинами

Робот-хірург вперше навчився працювати з м'якими тканинами

Відео
Укрінформ
Інженерам нарешті вдалося створити робота-хірурга, який в автоматичному режимі, без участі людини, може виконувати операції на м'яких тканинах.

Про це повідомляє PopularMechanics.

Команда вчених з декількох американських університетів випробувала новий тип робота-хірурга, який може робити хірургічні операції на м'яких тканинах. До сих пір роботи не могли впоратися з непередбачуваним рухом внутрішніх органів, шкіри, м'язів й інших не жорстких об'єктів всередині людського тіла. Але новий робот під назвою Smart Tissue Autonomous Robot (STAR) вміє працювати в таких умовах не гірше досвідченого хірурга і таким чином обіцяє нову еру в медицині.

Робот STAR відрізняється наявністю інфрачервоного датчика і системи 3D-візуалізації. Завдяки їм робот сканує флуоресцентні маркери по краях живої тканини і може, наприклад, робити рівний хірургічний шов без участі людини. В ході випробувань робота порівняли з лапороскопіческою (коли інструменти вводяться в тіло через невеликі проколи шкіри) і відкритою (з великим розрізом) операціями, проведеними людьми. За підсумками з'ясувалося, що робот зробив шов не так само акуратно, як люди, правда витратив від 35 до 57 хвилин в порівнянні з 8 хвилинами при відкритій операції, що проводиться людьми. У той же час, робот працює так само швидко, як люди при проведенні лапароскопічної операції. В цілому за всіма параметрами, крім тривалості операції, робот не поступається, і навіть перевершує досвідчених хірургів.

Поки що STAR - це лише лабораторна розробка, але технологія демонструє величезний потенціал і через декілька років напевно увійде в медичну практику.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-