Китайці будуть розмножувати мишей у космосі

Китайці будуть розмножувати мишей у космосі

Укрінформ
На початку квітня Китай вивів на орбіту супутник SJ-10, який повинен провести декілька експериментів. Нещодавно стало відомо про успіх одного з них: вперше в світі вдалося домогтися розвитку ембріона миші в космосі.

Про це повідомляє National Geographic.

Науковий супутник SJ-10 був запущений з космодрому Цзюцюань у північно-західній провінції Ганьсу 6 квітня. Дослідження процесів, що відбуваються в умовах мікрогравітації, включають 19 експериментів в областях фізики, біології, біотехнології та інших галузях науки. На орбіті супутник пробуде 15 днів, після чого повернеться на Землю. Це 25-й за рахунком супутник, запущений Китаєм за останні десятиліття.

Результати дослідів будуть ретельно вивчені на Землі після повернення космічного апарату. Але вже зараз стало відомо про позитивний результат принаймні одного з експериментів, повідомляє Сіньхуа. Перед запуском на борт SJ-10 була занурена камера, яка містить 6000 ембріонів мишей. Вчені таким чином хотіли вивчити розвиток зародків в умовах мікрогравітації, що дозволить створити базу для дослідження відтворення людини в космосі.

Кожні чотири години супутник відсилав на Землю знімки стану ембріонів. З'ясувалося, що вже через 72 години після запуску запліднені клітини розвинулися в бластул, тобто, багатоклітинний зародок, який має одношарову будову.

Подібні експерименти проводилися науковим співтовариством (в тому числі китайськими вченими) і раніше, але до сих пір успішними вони не були: клітини зупинялися в розвитку і гинули. Автори нового проекту пояснюють нинішній прорив тим, що за минулі роки технологія була значно вдосконалена. І хоча впевнено говорити про те, що і людський ембріон може успішно розвиватися в умовах невагомості, поки рано, результати недавніх експериментів показують перспективність досліджень в цьому напрямку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-