Японські вчені створили штучну шкіру, яка може потіти

Японські вчені створили штучну шкіру, яка може потіти

Укрінформ
Японські вчені виростили штучну шкіру, яка містить функціонуючі волосяні фолікули, сальні і потові залози.

Про це повідомляється в журналі Science Advances.

Цудзи і його колеги змогли досягти подібного успіху завдяки особливій стратегії "перепрограмування" стовбурових клітин, у рамках якої вирощували не окремі шари шкіри, а так зване "ембріоідне тіло" – своєрідну подобу зародка, що складається з суміші різних типів "заготовок" різних тканин. Ключем для всіх цих перетворень став ген Wnt10b, що змусив стовбурові клітини перетворитися в різні компоненти шкіри.

"До теперішнього часу створення штучної шкіри перешкоджало те, що подібні зразки тканин не містили таких важливих компонентів, як волосяні фолікули або залози зовнішньої секреції, без яких шкіра не здатна керувати тепловим режимом тіла і виконувати інші функції. Наша шкіра має всі ці якості, і її навіть можна використовувати в лабораторних тестах замість тварин ", - заявив Такасі Цудзі (Takashi Tsuji) з інституту RIKEN в Кобе (Японія).

Отримавши кілька таких "зародків", вчені імплантували їх в тіло мишей, де ці органели почали рости і перетворюватися в дорослі тканини тіла. Коли ембріони виросли до досить великих розмірів, вчені видалили їх, зрізали з них шкіру і пересадили її на тіло інших мишей, шкіра яких була пошкоджена.

Ця операція була успішною - шкіра повністю прижилася, вона володіла всіма рисами здорового покриву тіла гризуна: на ній було досить багато волосяних цибулин, потових залоз і інших важливих компонентів, які зазвичай викликають проблеми при вирощуванні шкіри.

Створення першої повноцінної штучної шкіри, відзначають вчені, відкриває дорогу не тільки для створення перших справжніх шкірних імплантатів, які допоможуть рятувати життя людям з множинними опіками і важкими хворобами шкіри, але і, наприклад, відмовитися від лабораторних тестів на тваринах, які викликають численні протести.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-