Біороботам виростили живі, керовані світлом м'язи

Біороботам виростили живі, керовані світлом м'язи

Відео
Укрінформ
Американські вчені створили мікроскопічних біороботів, які рухаються за рахунок скорочень модифікованих м'язових клітин, що реагують на світло.

Про це повідомляє Pnas.

Біоробот приводиться в рух м'язовими клітинами (міобластами) гризунів, у геном яких внесений ген білка ChR2 (H134R). Це світлочутлива форма іонного каналу, яка спрацьовує при опроміненні синім світлом довжиною хвилі близько 470 нм і змушує м'язову клітку скорочуватися. Культури таких клітин вирощувалися так, щоб утворювати мініатюрні волокна кільцевої форми. Такі пружні м'язові джгути можна використовувати для біороботів різної конструкції.

Щоб продемонструвати їх у роботі, вчені роздрукували на 3D-принтері «скелет» з поліетиленглікольакрилата (PEGDA) у формі гнучкої дуги, що спирається на пару стовбиків, на які було натягнуто пружне кільце з м'язових клітин. Після додаткової стадії культивування біороботи були успішно випробувані: при опроміненні світлом необхідної довжини хвилі вони клітини скорочувалися, деформуючи «скелет» і переміщаючи пристрій. Як і звичайні м'язові клітини, двигун такого робота можна натренувати, змушуючи його скорочуватися знову і знову.

Розуміння механізмів, що лежать в основі роботи біологічних систем, дозволяє використовувати їх в «гібридних» біороботах, які комбінують біологічні та електронні компоненти. У якості двигунів для таких мініатюрних пристроїв вчені намагаються використовувати різні живі системи, від жгутиконосних бактерій до клітин серцевого м'яза. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-