Вчені знайшли нову елементарну частинку

Вчені знайшли нову елементарну частинку

Укрінформ
Фізики з колаборації DZero відкрили нову екзотичну елементарну частинку.

Про це йдеться на сайті Національної прискорювальної лабораторії Фермі, передає 42.TUT.BY.

"Нова частинка одержала назву X (5568) за значенням її маси - 5568 мегаелектронвольт. У дослідженні брали участь фахівці з 75 інститутів з 18 країн. Результати своєї роботи вчені відправили в журнал Physical Review Letters", - йдеться в повідомленні.

Зараз науці добре відомі сполуки кварка і антикварка (мезон), а також трьох кварків (баріон). Всі інші з'єднання вважаються екзотичними і практично не зустрічаються в природі.

Нова частинка X (5568) складається з чотирьох кварків. Вона схожа на тетракварк, відкритий в 2014 році. Однак вона має чотири різних «аромати»: нижній, верхній, чарівний (bottom) і дивний (strange). У всіх тетракварків, які вчені спостерігали раніше, хоча б два «аромати» повторювалися.

У своїй роботі вчені використовували дані про розпад мезонів, отримані на колайдері Теватрон в США з 2002 по 2011 роки. Статистична значимість знахідки склала 5,1 стандартних відхилень (ймовірність помилки — 1 до 6 000 000).

Фізики поки не розуміють до кінця механізми, які змушують частинки з'єднуватися в атомні ядра і утримують їх разом. Спостереження за екзотичними частинками може допомогти наблизитися до вирішення цієї загадки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-