У США створено принтер для виробництва людських органів

У США створено принтер для виробництва людських органів

Укрінформ
Американські дослідники почали виготовляти життєздатні частини тіла за допомогою 3D-друку. При цьому кістки, м'язи і хрящі нормально функціонують при імплантації в тварин.

Про це повідомляє Nature Biotechnology.

В основі технологічного процесу - стовбурові клітини, які «заливаються» в спеціальні полімерні шаблони. Найбільша складність, з якою зіткнулися експерти - необхідність домагатися найтоншого шару створюваного «пирога» під час друку. Якщо його товщина є більшою 200 мікрометрів, тканина починає відмирати, так як на нижні шари не проникає кисень і поживні речовини.

Американцям вдалося впоратися з проблемою завдяки особливій полімерній речовині: її можна вкладати в шари, зберігаючи між ними невеликий зазор. Після того, як тканину отримано, її імплантують в організм піддослідних тварин, де вона обростає кровоносними судинами: виходить повноцінний тривимірний орган. Полімер при цьому поступово розкладається.

На думку фахівців, це досягнення здатне істотно збільшити можливості регенеративної медицини, так як при виготовленні штучних органів використовуються живі тканини.

В даний час біоінженери працюють над тим, щоб отримані «запасні» частини були придатні для імплантації. Вчені сподіваються, що це станеться вже зовсім скоро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-