Одесити переробили стару хату-мазанку в сучасний еко-будинок

Одесити переробили стару хату-мазанку в сучасний еко-будинок

Укрінформ
Одеський екобудівельник Дмитро Львов виїхав з міста в село, щоб створити свій власний будівельний воркшоп. Першим його об’єктом стала Триповня – відновлена хата-мазанка в сучасному стилі з ракетною пічкою.

Про це повідомляє Українська правда.

Як розповів автор проекту, у селі він знайшов декількох однодумців, разом якими, власне, й вирішив спробувати побудувати екохостел. Розпочали з переобладнання літньої кухні (16 кв. м).

«Прибрали весь непотріб, стали перевіряти структуру на дефекти, виявилося, що 3 кута з 4 повністю відсиріли. Тому довелося витягувати всю сиру глину і заповнювати порожнечі бутом (великі гранітні камені). Потім, замінили всю штукатурку, тріщини заліплені глиною» , - розповідає Дмитро.

Зазначається, що вся пластика виконана в будинку – це вдруге використана глина, яку отримали в процесі реконструкції.

Що стосується дизайну, то будівельники знали точно – в ньому не буде гострих кутів. При цьому інтер’єр помешкання створювався стихійно, без будь-яких креслень та макетів. Дмитро зазначає, що глина - приємний матеріал і при правильному армуванні, можна ліпити досить міцні конструкції, наприклад шафу або полички.

Облаштовуючи Триповню, дизайнерам також довелося збирати нову піч.

«Обрали піч-ракету (rocket stove) через високий ККД, дешевизну і простоту конструкції. Лежанка слугує в якості теплоакумулятора. Дуже довго не могли визначитися з постільними місцями, але мозковий штурм народив відмінну ідею - дерев'яний подіум і, за сумісництвом, містка горизонтальна шафа», - згадує Дмитро.

Гостьовий будиночок Триповня знаходиться в 230 км від Одеси в с. Концеба, Савранського району.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-